Cantina la care au mâncat elevii din Argeş diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară avea aviz pentru 30 de copii, dar hrănea peste 180

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 182 de copii luau masa la cantina Şcolii generale Nr. 16 „I.L. Caragiale” care funcţionează în sistem Step by Step, deşi, legal, unitatea avea capacitatea să asigure hrana doar pentru 30 de copii, potrivit avizului primit în septembrie 2015. Firma a primit, deocamdată, patru amenzi care însumează 4.000 de lei şi are activitatea sistată.

Cantina unde au mâncat zecile de elevi care au ajuns la spital cu toxiinfecţii alimentare avea grave deficienţe în privinţa condiţiilor de desfăşurare a activităţii.

"Blocul alimentar nu întrunea condiţiile necesare pentru hrănirea elevilor. 182 de copii au servit masa în acea cantină, dar iniţial, când a fost dată autorizarea, doar 30 de copii serveau masa. S-a ajuns la peste 180 de copii, fără ca şi condiţiile să fie aliniate la această creştere (…). În acea bucătărie în care abia încăpeam eu şi 3-4 persoane se pregătea masa pentru 182 de copii. Produsele gătite erau duse în sala de mese organizată într-o sală de clasă (...). Atât blocul alimentar, cât şi sala de mese nu prezintă, în opinia mea, conditţii propice pentru prepararea şi servirea mesei în cadrul acestui program şi, mai ales, pentru un număr atât de mare de copii. DSVSA şi DSP Argeş au aplicat trei sancţiuni în valoare de 4000 de lei şi s-a luat măsura suspendării activităţi cantinei.”, a anunţat, astăzi, prefectul de argeş, Cristian Soare.

Ancheta epidemiologică n-a fost însă încheiată. Instituţia Prefectului Argeş a emis un ordin prin care echipe mixte de control DSV, DSP, IŞJ, ITM  să verifice normele legale în toate cantinele care funcţionează în incinta unităţilor de învăţământ din judeţ. "Se vor verifica de la condiţiile de depozitare şi procesare a alimentaţiei până la sănătatea în muncă a angajaţilor. Nu va exista nicio unitate care să nu fie controlată. Dacă în Piteşti s-a întâmplat o astfel de situaţie, mă întreb ce s-ar putea întâmpla la o şcoală de la ţară”, a mai spus prefectul. Până astăzi, 42 de elevi de la şcoala nr. 16 I.L. Caragiale au prezentat simptome de toxiinfecţii alimentare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite