UPDATE: Din clasă, la spital. Numărul copiilor din Piteşti care au făcut toxiinfecţie alimentară după ce au luat masa la şcoală a ajuns luni la 40

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Coşmarul îmbolnăvirilor în lanţ din Şcoala generală numărul 16 din Piteşti a început joi, după ce copiii au luat masa la cantina instituţiei. De atunci şi până luni, 40 de elevi au acuzat simptome de toxiinfecţie alimentară. Pentru 7 dintre copii, părinţii au refuzat internarea, iar un altul a fost transferat, la cerere, la Spitalul Matei Balş din Bucureşti.


18 dintre elevii cu toxinfecţii au fost spitalizaţi la secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti, iar 6 la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. Alţi 4 copii se află la această oră în observaţie, la CPU şi tot 4 sunt trataţi la domiciliu.

Majoritatea copiilor cu simptome de toxiinfecţie alimentară au între 7 şi 9 ani, dar sunt şi doi pacienţi mai mari, cu vârste de 11 şi 12 ani. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş au declanşat o anchetă epidemiologică la şcoală. Inspectorii au ridicat probe din meniu, însă, deocamdată, cauza problemelor medicale n-a fost elucidată.

Ce au mâncat copiii

„Nu este vorba despre un after-scool, aşa cum s-a vehiculat, ci de programul «step by step», implementat la Şcoala numărul 16, în cadrul căruia elevii iau o masă caldă. Firma care asigură meniul are contract cu Primăria Piteşti, pentru a funcţiona în incinta şcolii, şi un alt contract cu asociaţia de părinţi, pentru asigurarea meselor copiilor. Elevii au consumat joi piept de pui cu pilaf, salată şi mămăliguţă cu brănză şi smântână“, a declarat luni, pentru „Adevărul“, Dumitru Tudosoiu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Argeş. 

Şcoala 16  „I.L. Caragiale“ este unitatea de învăţământ în care a fost implementat, pentru prima dată în Piteşti, sistemul de învăţământ „step by step“, o metodă alternativă de educaţie în care predarea şi învăţarea sunt centrate pe copii şi pe implicarea familiei. După predare, elevii lucrează cu precădere independent, dascălul fiind acela care îi ghidează, îi supraveghează şi îi ajută doar acolo unde au nevoie, similar „after-scool“-urilor. Copii rămân la şcoală mai multe ore decât în sistemul tradiţional, pentru că desfăşoară şi alte activităţi decât o fac ceilalţi elevi. Din cele 12 clase de învăţământ primar de la Şcoala 16, majoritatea funcţionează în sistem „step by step“, dar există şi clase în sistem tradiţional. Dintre cei 260 de copii înscrişi în programul „step by step“, 180 servesc masa de prânz în şcoală, la cantina special amenajată într-una din sălile unităţii. După declanşarea valului de toxiinfecţii, firma şi-a suspendat activitatea până la finalizarea anchetei epidemiologice. 

Luni, din cei 260 de copii înscrişi în programul „step by step“ al şcolii, doar 120 au venit la cursuri. „Sunt părinţi care au decis ca, până la lămurirea situaţiei, să-şi ţină copiii acasă. Cantina rămâne închisă până când vor sosi rezultatele probelor ridicate de DSP şi DSV şi ni se va spune că va putea funcţiona în continuare“, a declarat Alin Vlad, directorul Şcolii 16.

Cum se simt pacienţii

Toţi copiii internaţi cu toţiinfecţii alimentare se simt mai bine, spun medicii. „Spitalul de Pediatrie a alocat o întreagă aripă copiilor care au venit cu toxiinfecţii alimentare de la Şcoala 16, iar pacienţilor li s-a acordat o atenţie deosebită. Medicii şi asistentele chiar au rămas peste program pentru ca totul să fie în regulă, iar copiii se simt  mai bine“, a mai declarat, pentru Adevărul, Dumitru Tudosoiu. 

În aproape jumătate dintre cazurile de toxiinfecţii alimentare provenite de la Şcoala 16 s-a confirmat prezenţa adenovirusului, un virus care determină afecţiuni ale tractului intestinal şi care se transmite prin contactul direct cu fecale infestate şi apoi prin atingerea gurii, ochilor şi a nasului cu mâinile sau obiectele contaminate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite