Bicicliști vânați de un urs, pe Transfăgărășan, salvați de ÎPS Calinic și un preot. „Era pornit să atace”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericolul de a fi atacat omul pe drumuri și prin munți, de către urși, este major, atrage atenția ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care relatează cum, săptămâna aceasta, doi cicliști aflați pe Transfăgărășan au fost salvați de un atac iminent.  

Urs pe Transfăgărășan. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului
Urs pe Transfăgărășan. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului

Foamea împinge ursul la atac. S-ar putea înțelege că glumim pe seama urșilor-cerșetori și vagabonzi aflați pe drumurile Transfăgărășanului. Nu este nicio glumă! Pericolul de a fi atacat omul pe drumuri și prin munți, de către urși, este major. Umblă urșii și prin orașele mari, cum ar fi Brașovul. Un urs mergea și prin mijlocul satului Stănești de pe Râul Doamnei. Pe Transfăgărășan, se înmulțesc mereu. Se aduc urși la noi, cum se aduc câinii vagabonzi din alte părți. Te trezești cu droaia de câini, ca la București, când au început să mănânce oameni. Este o jălanie!”, scrie ÎPS Calinic într-o postare pe Facebook. 

„Stătea după parapeți, așteptând <<pomana>>”

Arhiepiscopul de Argeș a povestit că pe 22 iunie 2023, a urcat pe Transfăgărășan, până la Bâlea Lac, „să vedem cum au fost avalanșele, care au distrus plantațiile pe mari suprafețe, caz nemaiîntâlnit până acum”.

„La coborâre, pe drum, am depășit doi bicicliști. Mai la vale, un urs mărișor, stătea după parapeți, așteptând <<pomana>>! Se cunoaște faptul că nu ai voie să hrănești urșii, deci, atenția trebuie mărită ca să nu fie atacați trecătorii. În urma noastră se apropiau bicicliștii care, văzându-ne opriți, au oprit și ei, ceva mai în sus de noi. Ursul s-a uitat atent la ei, a zvâcnit o dată din loc și a sărit înaintea mașinii, ca să treacă să <<întâmpine>> pe cicliști”, a relatat ierarhul.

„Făcându-se manevre iuți cu mașina, a fost oprit ursul”

Atunci, - spune IPS Calinic - părintele Ioan Danci, starețul de la Valea Lupului, alături de care arhiepiscopul călătorea, a încercat să oprească ursul, ca să nu se repeadă la cei doi tineri.

Urși pe Transfăgărășan. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului
Urși pe Transfăgărășan. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului

(Tinerii) erau fără nicio apărare. Cu greu, făcându-se manevre iuți cu mașina, a fost oprit ursul, care neavând încotro, s-a urcat în pădure. Am stat de pază până s-au îndepărtat cicliștii. Ursul era pornit să atace la oameni. Deci, foamea! Nu este glumă!”, a mai povestit ÎPS Calinic Argeșeanul.

Chiar că-i culmea!

Arhiepiscopul de Argeș face un apel către autorități să ia măsuri în privința urșilor care sunt din ce în ce mai des văzuți pe Transfăgărășan și care, nu de puține ori, dau iama prin gospodăriile din satele de munte și chiar de deal.

„Chiar că-i culmea! Oare, nu se găsesc soluții? Dacă toți vânătorii din Europa vin la noi (doar suntem țară europeană, cu cei mai mulți urși) ca să vâneze anual, se mai aplanează primejdiile. Dar un parc național pentru urși, se poate face?”, a mai scris arhiepiscopul.

„Cine va răspunde dacă se va întâmpla vreo tragedie?”  

Ierarhul de la Curtea de Argeș îndeamnă turiștii la prudență și autoritățile, la acțiune.

Am adăugat această întâmplare, reală, ca să se înțeleagă, că nu trebuie să se meargă pe drumuri fără prudență și că este nevoie să se ia măsuri urgente, deoarece s-a deschis sezonul pe Transfăgărășan. Turiștii se înmulțesc, iar pericolul este imens. Se impun măsuri hotărâte și să nu se aștepte accidentarea turiștilor români și străini .Până atunci, nu umblați pe jos, nu puneți corturi în poieni, nu învățați urșii cu mâncare, nu vă expuneți. Fiți prudenți! Nu uitați primejdia! Poate fi fatală! Oare cine va răspunde dacă se va întâmpla vreo tragedie?”, a încheiat ÎPS Calinic.

Urs pe Transfăgărășan. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului
Urs pe Transfăgărășan. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite