Bastonul lui Eminescu, expus la Muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bastonul lui Mihai Eminescu se află expus la Muzeul Judeţean Argeş
Bastonul lui Mihai Eminescu se află expus la Muzeul Judeţean Argeş

Argeşenii pot admira bastonul lui Eminescu la Muzeul Judeţean din Piteşti. Expoziţia este deschisă între 15 şi 31 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea marelui poet.

De ieri şi până la sfârşitul lunii argeşenii au ocazia să admire la Muzeul Judeţean o piesă unicat care face parte din Tezaurul Patrimoniului cultural naţional mobil al României. Este vorba de bastonul lui Mihai Eminescu care a fost expus la Muzeul Judeţean din Piteşti  cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea sa, alături de medalii şi plachete bătute în memoria marelui poet.


Bastonul i-a fost dăruit lui Eminescu în 1876 de “Societatea Junimea” şi a fost realizat într-un atelier românesc de la mijlocul secolului al XIX-lea din fildeş, bambus, argint şi piele. Pe baston sunt sculptate în basorelief iniţialele poetului, într-un decor floral.


Piesa a ajuns la un fost guvernator al Bucovinei care i-a dăruit-o unei rude, farmacistul Nicolae Nicolescu, cel care a vândut-o apoi Muzeului Judeţean Argeş în 1975. Din 2007 bastonul a intrat devenit parte din Patrimoniil cultural.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite