Avalanşă provocată controlat pe Transfăgărăşan cu un sistem folosit în premieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procedura prin care s-a provocat avalanşa se numeşte Daisy Bell şi a fost utilizată prima dată în România
Procedura prin care s-a provocat avalanşa se numeşte Daisy Bell şi a fost utilizată prima dată în România

Pe Transfăgărăşan, în zona Capra, a avut loc o demonstraţie de provocare a unor avalanşe controlate cu un sistem utilizat în premieră în România. Este vorba de Daisy Bell, sistemul format dintr-un clopot dotat cu două butelii (hidrogen şi oxigen) transportat de un elicopter.Şocul provocat de detonarea celor doua gaze declanşează avalanşa.

Tehnologia a fost pusă în practică de o firmă franceză şi este folosită în mai multe ţări europene pentru trasee rutiere montane, dar mai ales pentru zona turistică a munţilor Mont Blanc din Franţa. Este cea mai sigură şi ecologica procedură de provocare a unei avalanşe pentru ca nu utilizează explozibil

Transfăgărăşanul poate fi deschis opt luni pe an

Deşi este nevoie de un elicopter, directorul Salvamont  Argeş Ion Sănduloiu susţine că nu este atât de costisitoare în comparaţie cu alte tehnici. Sistemul costă între 90.000 euro, iar o reîncărcare cu 50-60 detonări aproximativ 8000 euro.”Utilizarea acestui sistem ne-ar permite să ţinem Transfăgărăşanul deschis până la opt luni pe an, nu doar patru, ca până acum", ne-a declarat directorul Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite