VIDEO Călugării lui Iustin Pârvu, cu jalba legionară la preşedintele Iohannis: „Un acatist către părintele Arsenie Boca va costa 5 ani de închisoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obştea Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ i-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi cere să întoarcă în Parlament o lege care sancţionează drastic manifestările rasiste şi xenofobe.

Călugării Mănăstirii Petru Vodă din Neamţ au publicat o scrisoare deschisă, adresată preşedintelului Klaus Iohannis, în care îi cer să nu promulge o lege care sancţionează cu închisoarea organizaţiile şi simbolurile pro-legionare. Şefului statului i se solicită să întoarcă în Parlament Legea 193/2014, votată pe 24 iunie a.c.

Actul respectiv aduce completări Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.31/2002, care făcea referire la „interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului unor persoane vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii“.

În noua formă, interdicţia se extinde şi asupra organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter legionar, fiind de asemenea prohibită „promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război“.

„Legea nu face diferenţa între dictatorul Hitler şi părintele Dumitru Stăniloae!”

Monahii de la mănăstirea Petru Vodă susţin că legea a fost votată „ca în vremurile de glorie ale P.C.R.” şi că forma care a ajuns pe masa preşedintelui, spre promulgare, nu face diferenţă între criminali şi martirii închisorilor comuniste.

„PL-x nr. 193/2014 prin formularea ei generalizantă, ambiguizantă şi inversatoare de realităţi, reuşeşte, dintr-o trăsătură de condei să calomnieze: - EROII ANTICOMUNIŞTI, adică cei 2.500.000 de români care au suferit detenţie, chinuri, genocidare şi oprobriu permanent, chiar şi post-mortem, doar pentru că au refuzat să accepte sinuciderea morală, intelectuală şi fizică, şi nu pentru că ar fi săvârşit vreo crimă (de orice fel); - CULTURA – generaţia interbelică a fost una de elită culturală, aproape integral legionară, iar reprezentanţii ei au suferit şi au fost ucişi pentru că preţuiau libertatea de gândire; prin urmare se opuneau totalitarismului ideologic, atât celui bolşevic, cât şi celui fascist, şi nu pentru că ar fi săvârşit vreo crimă ca autori ideologici, efectivi sau terţi”, arată semnatarii scrisorii.

Obştea de la Petru Vodă, ctitorie a părintelui Iustin Pârvu, consideră că legea respectivă este de natură să întineze şi memoria „Sfinţilor mărturisitori şi mucenici, adică miile de clerici şi mireni care au pătimit şi au fost ucişi pentru că credeau în Dumnezeu, iar nu pentru că ar fi săvârşit vreo crimă; sunt documentate până astăzi mai mult de 500.000 de morţi în temniţele comuniste!”. De asemenea, poporul român, ca întreg este considerat de monahi calomniat de această lege „deoarece nu există familie în România care să nu fi suferit cel puţin o pierdere de viaţă, de avere sau de demnitate în perioada respectivă”.

„Fireşte că nimeni nu apără criminalii adevăraţi, şi e bine ca societatea să fie apărată de ei prin legi prohibitive, dar PL-x nr. 193/2014 nu face diferenţa între dictatorul Adolf Hitler şi Mircea Vulcănescu sau părintele Dumitru Stăniloae!”, mai arată semnatarii scrisorii. 

image

Lege iniţiată de trei liberali  

Proiectul legii 193/2014 a fost iniţiat de senatorul Crin Antonescu şi de colegii deputaţi Andrei Gerea (ex-PNL) şi Adrian George Scutaru, fostul consilier prezidenţial al lui Klaus Iohannis. Pe 8 aprilie 2014 legea a fost adoptată la Senat, iar pe 24 iunie anul acesta a trecut de votul Camerei Deputaţilor, forul decizional, cu 302 voturi pentru, 3 abţineri şi niciun vot împotrivă.

„Noi suntem printre primele ţări din Europa care au adoptat o lege clară în problema condamnării rasismului, antisemitismului, xenofobiei şi a consecinţelor celui de-al Doilea Război Mondial. Această lege însă, aşa cum toţi creştem în vârstă, a crescut în vârstă, a îmbătrânit puţin, sau nu am fost atât de pregătiţi atunci să o facem perfectă (…) Nu am decât să susţin această nouă formă a legii, care aduce importante clarificări şi mai ales dă curs aplicării prevederilor de justiţie şi drept. Până acum şchiopăta în anumite privinţe”, a concluzionat de la tribuna Parlamentului deputatul pentru minorităţi Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. 

Între adăugirile aduse de noul act normativ OUG 31/2002 sunt trecute sancţiuni aspre precum închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi pentru „confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Cea mai mare pedeapsă prevăzută prin noua lege este între 6 luni şi 5 ani de închisoare pentru „negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a genocidului, a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război”.

„Dacă a-l cita pe părintele Dumitru Stăniloae va costa de la 3 luni la 3 ani de închisoare, dacă publicarea unui acatist către părintele Arsenie Boca va costa 5 ani de închisoare, atunci cum mai sunt pedepsiţi adevăraţii criminali de ieri şi de azi?”, întreabă călugării de la Petru Vodă.

image

Aceştia îi transmit preşedintelui Iohannis că „acest proiect de lege, prin lipsa de distincţie între crime reale şi crime atribuite, aruncă din nou în temniţe şi la gropile comune victimele unui holocaust negat de revizionismul ocultant al unei realităţi istorice a cărei martor ocular sunt popoarele care au răbdat comunismul mai bine de trei generaţii”.

În final, călugării se arată convinşi că pledoaria lor va găsi înţelegere la preşedintele Iohannis.

„Dacă veţi anula Ordonanţa – trimiţând-o înapoi la Parlament pentru a fi dezbătută pertinent din mai multe puncte de vedere şi debarasată de neadevărurile şi mistificările istorice şi ideologice (mai ales interpretările din cheie extremist marxistă), vă veţi demonstra cu adevărat ca om integru, onest şi just, demn să fie liderul celui mai vechi popor al Europei şi al unei ţări care de mii de ani a iubit adevărul şi libertatea spirituală a urmaşilor mai mult decât propria libertate fizică”, se spune în finalul scrisorii.


Specialiştii în Drept consideră că legea va fi aprobată într-o formă clară, care nu va lăsa loc de interpretări.

„Jurisprudenţa CEDO şi a Curţii Constituţionale prevede că o lege trebuie să fie clară şi previzibilă, adică să impună sau să interzică o anume conduită. O lege are ca destinatar oamenii şi, de aceea, ea trebuie bine înţeleasă de oameni. Trebuie mare atenţie la modul în care se formulează textul legii, altfel se poate ajunge la aberaţii. Nu e normal să apară întrebarea dacă publicarea unui acatist către părintele Arsenie Boca va costa 5 ani de închisoare“, a declarat Cristi Dănileţ, judecător la Consiliul Superior al Magistraturii.

Iustin Pârvu şi Arsenie Boca, temniţă grea pentru simpatii legionare

Scrisoarea adresată preşedintelui în tentativa de a stopa legea nu vine întâmplător de la Petru Vodă, ctitorie a părintelui Iustin Pârvu. După revenirea acasă de pe frontul de est, unde a activat ca preot militar, Iustin a fost arestat, în anul 1948, de comunişti şi condamnat la 12 ani de temniţă grea, fiind acuzat de convingeri legionare. A fost încarcerat la Suceava, Văcăreşti, Jilava, Aiud, Piteşti şi a executat muncă silnică în mina de la Baia Sprie.

„Mănăstirea noastră este închinată Sfinţilor români de către unul dintre aceştia şi în numele lor cerem să nu li se întineze memoria prin nici un fel de act mincinos sau partizan”, arată călugării în scrisoare.

Şi Arsenie Boca, pe care monahii îl invocă în scrisoarea deschisă, a avut de suferit de pe urma participării active la mişcarea legionară. Părintele Arsenie a fost arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea pe 17 iulie 1945, dus la Bucureşti şi eliberat pe 30 iulie 1945, în urma presiunilor bisericii. A fost arestat apoi în 14 mai 1948, pentru ajutorul dat luptătorilor anticomunişti, foşti legionari pregătiţi şi paraşutaţi de americani în Munţii Făgăraşului. O lună şi jumătate a fost schingiuit şi obligat să dea tot felul de declaraţii, după care Mitropolitul Nicolae Bălan l-a strămutat de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop în noiembrie 1948.


Pe aceeaşi temă:


Imn legionar cântat la ziua părintelui Iustin

Cele mai crunte profeţii ale părintelui Iustin: ce urgie va veni, când va fi întronizat Antihristul şi care este pecetea Satanei

Mesaj de mobilizare de la Mănăstirea Petru Vodă: "Creştinii pot trimite opiniile lor privitoare la inutilitatea existenţei cardului de sănătate"

Părintele Iustin Pârvu îndeamnă oamenii să protesteze împotriva cardului de sănătate: „Să ieşim de sub jugul erei electronice”

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite