Un detectorist i-a speriat de moarte pe poliţiştii din Neamţ. A venit la sediu cu un proiectil perforant care putea exploda oricând FOTO

0
Publicat:

Un detectorist i-a speriat de moarte pe poliţiştii din Neamţ. El a venit la sediu cu un proiectil perforant, pe care l-a transportat cu autoturismul personal de la locul unde l-a descoperit.

Circulația a fost restricționată în zona sediului de poliție FOTO Poliția Neamț
Circulația a fost restricționată în zona sediului de poliție FOTO Poliția Neamț

Panică maximă a fost la Poliţia municipiului Roman, când un bărbat, în vârstă de 41 de ani, s-a prezentat duminică, 23 iulie 2023, în jurul orei 16.00, la ofiţerul de serviciu, spunând că în maşina parcată în faţa instituţiei are o bombă de mari dimensiuni. Ulterior, s-a stabilit că era vorba despre un proiectil perforant, calibru 75 de milimetri.

Este de neconceput cum un detectorist, care pentru a obţine dreptul de a deţine un astfel de aparat trebuie să absolve un curs ce presupune şi dobândirea unor noţiuni despre ce trebuie făcut în situaţia în care sunt găsite muniţii neexplodate, a procedat în acest mod, punând în pericol zeci sau sute de persoane în timp ce transporta bomba, pe poliţişti şi chiar pe el.

„La data de 23 iulie, în jurul orei 16.00, la sediul Poliţiei municipiului Roman, s-a prezentat un bărbat de 41 de ani, care a precizat că ar fi găsit în pădure un proiectil. Acesta a menţionat faptul că proiectilul se află depozitat în maşina sa, parcată în fata sediului“, a declarat inspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

După ce s-a aflat de neverosimilul caz, poliţiştii au restricţionat traficul rutier şi pietonal în zonă, fiind solicitată intervenţia pirotehniştilor. A durat o oră şi patruzeci şi cinci de minute până la redeschiderea circulaţiei, timp în care cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au preluat, în siguranţă, muniţia, aceasta urmând a fi distrusă.

Aproape două ore au fost restricții rutiere și pietonale FOTO Poliția Neamț
Aproape două ore au fost restricții rutiere și pietonale FOTO Poliția Neamț

Pentru că a procedat inconştient, transportând proiectilul prin zone populate (comuna Horia şi o parte din oraşul Roman), detectoristul s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea regimului materiilor explozive. Articolul 346 prevede că producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operaţiuni privind circulaţia acestora, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Respectiva bombă a fost descoperită într-o pădure din apropierea cătunului Feleşti, comuna Trifeşti şi provine din Al Doilea Război Mondial, în locurile menţionate fiind confruntări armate. Urma ca pirotehniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ să cerceteze zona, pentru a vedea dacă mai sunt şi alte muniţii nexplodate.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, cadrele ISU reamintesc cetăţenilor că, în cazul descoperirii unor elemente de muniţie, trebuie să apeleze de urgenţă 112, semnalând găsirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

Proiectilul descoperit era de calibru 75 de milimetri FOTO ISU Neamț
Proiectilul descoperit era de calibru 75 de milimetri FOTO ISU Neamț

Se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, lovirea sau mişcarea acestora, vânzarea la centre de colectare a deşeurilor, introducerea lor în foc, topirea elementelor metalice de muniţii, tăierea cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură sau folosirea proiectilor pentru improvizarea diferitelor unelte.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite