Cel mai cutremurător caz al unei poliţiste criminalist: cum a reacționat când a găsit o mamă care a murit îmbrățișându-și copiii arşi de vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care au ales să lucreze în MAI au parte de experienţe dure. Cel mai cutremurător caz al unei poliţiste criminalist a fost al unei mame în genunchi, care-şi proteja copiii arşi de vii, trei la număr.

Ana Maria se ocupă de identificări judiciare FOTO Poliția Neamț
Ana Maria se ocupă de identificări judiciare FOTO Poliția Neamț

„Poliţiste în slujba comunităţii“ este o iniţiativă prin care Inspectoratul Neamţ le prezintă de câţiva ani pe reprezentantele sexului frumos de Ziua Internaţională a Femeii, care au ales să poarte uniformă. Este o galerie de portrete ale celor care-şi desfăşoară activitatea în prima linie a unor evenimente nedorite.

Agent şef de poliţie Ana Maria Bârdâzău lucrează la Serviciul Criminalistic Neamţ, având deja 17 ani în domeniu. Continuă să fie la fel de pasionată de detalii şi să creadă că munca ei va produce o schimbare. Când s-a angajat era singura femeie de la acest serviciu, iar acum sunt şase, la diverse compartimente.

Spune că munca într-o echipă de poliţişti în domeniul menţionat vine la pachet cu multă adrenalină, dar şi cu multe momente frumoase. Dragostea pentru această meserie a venit din familie, tatăl fiind şi el poliţist. Nu hazardul a făcut ca să lucreze la Serviciul Criminalistic, ci ea a ales acest lucru, după absolvire.

„Cazul care pe mine, ca femeie criminalist, m-a impresionat a fost la un incendiu din comuna Tazlău. O mamă şi trei copii mici au pierit atunci, iar imaginea mamei, care era în genunchi şi îşi proteja copiii, a fost una cutremurătoare. Am făcut cercetarea la faţa locului cu lacrimi pe lentila aparatului“, dezvăluie agenta.

Ana Maria Bârdâzău a absolvit, în anul 2006, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr“, iar după repartiţia la Poliţia Neamţ a făcut cercetare la faţa locului vreme de cinci ani, iar acum se ocupă de identificări judiciare. Spune că în fiecare zi am satisfacţia muncii şi simte că ceea ce face contează.

„Munca de poliţist te schimbă. De când sunt poliţist am devenit mai matură şi mai încrezătoare în oameni. Dragi femei, sunteţi minunate şi mult mai puternice decât credeţi! Nu renunţaţi niciodată să visaţi! Dream big!“, a transmis, de Ziua Internaţională a Femeii, agent şef de poliţie Ana Maria Bârdâzău.

Două poliţiste, alte destăinuiri despre viaţa în uniformă

Elena Zlat lucrează, din 2021, la Formaţiunea Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Târgu Neamţ, uniforma îmbrăcând-o în 2016, la postul din comuna Drăgăneşti. Activitatea ei vizează domeniul supravegheri judiciare, dar participă şi la alte misiuni ce derivă din natura meseriei. Este căsătorită cu un poliţist.

Elena Zlat (în dreapta imaginii) și Irina Corduneanu FOTO Poliția Neamț
Elena Zlat (în dreapta imaginii) și Irina Corduneanu FOTO Poliția Neamț

„A fi poliţist este o meserie nobilă, care nu este pentru toată lumea. În primul rând trebuie să fii om şi în slujba oamenilor. Să fii educat, respectuos, empatic, dar în acelaşi timp îndeajuns de bine ancorat în realitate, încât să iei decizii corecte, într-un timp scurt. De mică am avut spirit justiţiar. Nu mi-a plăcut să am o poziţie de pe margine, astfel că m-am dedicat cu toată credinţa acestei meserii“.

Acestea sunt susţinerile agentei, care detaliază că a avut parte de experienţe şi reuşite frumoase. I-au rămas în minte două cazuri la care a participat, denumite sugestiv „Hoţul cu cagulă“' şi „Hoţii fără suflet“. În primul, autorul a spart într-o noapte trei societăţi comerciale, având faţa acoperită cu o cagulă.

A provocat un prejudiciu de aproximativ 14.000 de lei şi i-a speriat de moarte pe doi administratori, care locuiau la etajul firmelor. Făptaşul a fost identificat şi prins la Suceava, în urma unei percheziţii domiciliare. Cercetările aveau să releve că infractorul mai avea 15 spargeri la activ, în mai multe judeţe.

În al doilea caz, era vorba de un furt comis luna trecută, pe peronul Gării Târgu Neamţ, de doi autori, victimă fiind o tânără de 18 ani, din Dolj, cu dizabilităţi de vorbire şi auz. În 4 ore, făptaşii care i-au sustras telefonul au fost prinşi. De 8 martie, poliţista le transmite femeilor să fie înţelepte, fericite şi preţuite.

Irina Ştefana Corduneanu şi-a desfăşurat activitatea la Postul de Poliţie Borca până în luna octombrie a anului trecut, iar acum este la Secţia 13 Crăcăoani. Înainte de „uniformă“ a fost consilier juridic la o primărie din Neamţ, însă nu se simţea împlinită profesional. Încă din copilărie visa să-i sprijine pe cei aflaţi în necaz şi de a face dreptate acolo unde situaţia o impunea.

„Cel mai mult m-au atins sufleteşte cazurile de violenţă în familie, în care spre exemplu, mama era plecată în străinătate, iar copiii au rămas în grija unui tată agresiv. Nu au cum să nu te mişte emoţional astfel de cazuri. Tuturor femeilor le doresc să fie perseverente, puternice şi fericite şi să se ghideze după principiul «nu există nu se poate»“, a declarat Irina Corduneanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite