Soluţia găsită de edilii unui oraș de provincie pentru deblocarea traficului când părinţii îşi duc copiii la şcoală 

0
Publicat:

Pentru mulţi părinţi, a-și duce sau a-și aduce copiii de la unităţile de învăţământ unde au cursuri este un coşmar. Fiindcă dimineața și la orele prânzului valorile de trafic sunt foarte ridicate, Primăria Roman a găsit o soluție inedită pentru deblocarea traficului în aceste perioade.

Parcarea este destinată doar părinţilor într-un anumit interval orar FOTO Primăria Roman
Parcarea este destinată doar părinţilor într-un anumit interval orar FOTO Primăria Roman

Astfel, începând de luni, 30 ianuarie 2023, parcările de pe strada Tineretului, în zona unde este Corpul C al Colegiului Naţional „Roman Vodă“, unul dintre cele mai bune licee din județul Neamţ, vor avea regim de zonă de „Îmbarcare - debarcare elevi“, intervalul orar fiind între 07.30 - 09.00 şi 11.00 – 14.00.

„Este un model de îmbarcare - debarcare a elevilor în faţa şcolii, în condiţii de siguranţă, urmărind descongestionarea traficului în această zonă, adaptându-ne la specificul străzii, care, din păcate, nu permite crearea unei benzi dedicate în acest scop“, a declarat Leonard Achiriloiaei, primarul oraşului.

Zona locurilor de parcare de pe ambele părţi ale şoselei, care sunt publice şi nu din cele închiriate de proprietarii de autoturisme, au fost semnalizate cu plăcuţe pe care scrie „Staţionarea interzisă“ şi orele când funcţionează interdicţia menţionată. În afara acestui interval orar, aceste parcări vor fi cu plată.

Pentru ca respectiva soluţie inedită să-și atingă scopul, Poliţia Locală va face o campanie de informare, iar în primele zile un echipaj va fi prezent, permanent, în această zonă. Primarul Leonard Achiriloaei a precizat că, dacă feedback-ul va fi pozitiv, programul-pilot va fi implementat şi în cazul altor unităţi şcolare. 

„Să aibă loazele parcare“

Cum era de aşteptat, ideea administraţiei de a încerca o rezolvare a problemei traficului infernal în preajma şcolilor a stârnit reacţii: „Să aibă loazele parcare. Puneţi şi un trotuar rulant până la bancă. Copil fiind, mergeam cu grupul către şcoală şi asta era o formă de socializare. Suntem o societate tristă. Din ce în ce mai singuri“.

Acesta este conţinutul unui comentariu, el fiind postat pe pagina de Facebook a Primăriei Roman, în timp ce altul nu prea are legătură cu iniţiativa: „Ce vă mai preocupă centrul oraşului şi periferia nu. Vedeţi că pe strada Ogoarelor sunt 4 guri de canal fără capace. Poate reuşiţi să rezolvaţi problema până nu îşi rupe cineva gâtul“

Indicator cu orele când este valabilă hotărârea FOTO Primăria Roman
Indicator cu orele când este valabilă hotărârea FOTO Primăria Roman

Tot în mediul virtual, iniţiativa este apreciată şi sunt îndemnuri ca ea să fie implementată şi la alte unităţi şcolare, cu motivația că scade timpul necesar aducerii sau luării elevilor de la cursuri, lucru benefic şi pentru părinţi, care ajung la timp la serviciu, iar în acest fel creşte şi siguranţa şcolarilor.

Primarul din Roman a mai anunţat că din bugetul pe anul acesta, care are o valoare de circa 243 de milioane de lei, o parte importantă este dedicată continuării modernizărilor la mai multe unităţi şcolare, alte proiecte fiind finanţate cu fonduri guvernamentale sau europene.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri