Se caută nume pentru sistemul de închiriat biciclete din Piatra Neamţ. Care sunt variantele

0
Publicat:

O investiţie verde, în fapt un proiect cu finanţare europeană, a ajuns aproape de finalizare, iar acum se caută cel mai potrivit nume al sistemului de bike-sharing din Piatra Neamţ. 

Proiectul are o valoare de 2.4 milioane de euro FOTO Primăria Piatra Neamț
Proiectul are o valoare de 2.4 milioane de euro FOTO Primăria Piatra Neamț

Din martie 2023, în oraşul străjuit de culmile împădurite Cozla şi Pietricica, la Piatra Neamţ, vor fi disponibile pentru închiriere 220 de biciclete, dintre care 60 electrice, de la 22 de staţii din oraş, graţie unui proiect european de 2,4 milioane de euro.

Sistemul este o metodă alternativă de transport, prin care traficul rutier va fi redus şi, implicit, poluarea.

„Ne dorim ca numele serviciului de bike-sharing să fie unul reprezentativ pentru oraş, pentru pietreni, dar şi pentru turişti, aşa că am lansat o consultare publică prin care să alegem împreună numele. Puteţi vota pentru una dintre cele şase variante propuse sau puteţi veni cu o sugestie, în secţiunea de comentarii“, a transmis municipalitatea.

Variantele pentru cel mai potrivit nume sunt „Piatra pe bicicletă“, „Piatra pedalează“, „Piatra Bike“, „Piatra VeloCity“, „Pedalează prin Piatra“ şi „Rock a Bike“, iar propunerile trebuie trimise până pe 15 ianuarie 2013. Se poate vota pe platforma de consultări https://consultari.primariapn.ro/polls/alege-numele-serviciului-de-bike-sharing-din-piatra-neam.

Amplasarea staţiilor a început deja, fiind montate trei, iar la altele se lucrează la fundaţii. La zece dintre ele vor exista automate de eliberare şi încărcare a cardurilor care vor permite închirierea bicicletelor. Sistemul de bike-sharing va fi completat cu 5 km de piste pentru biciclişti aflate în execuţie în cadrul altui proiect european.

„Sistemul există în marile oraşe europene. Oferă locuitorilor şi turiştilor o metodă de transport deloc poluantă şi care contribuie la sănătatea celor care aleg să o folosească. Proiectul e unul dintre cei mai importanţi paşi pe care îi facem spre dezideratul de a avea un oraş pentru oameni, cu un aer mai curat şi metode de transport moderne şi prietenoase cu mediul“, a declarat primarul Adrian Carabelea.

Bicicletele pentru închiriat sunt clasice și electrice FOTO Primăria Piatra Neamț
Bicicletele pentru închiriat sunt clasice și electrice FOTO Primăria Piatra Neamț

Bicicletele clasice sunt dotate cu sistem antifurt, far şi stop pentru utilizarea nocturnă, iar cele electrice au senzor de măsurare a vitezei şi sistem de afişaj al gradului de încărcare a bateriei, sistem angrenaj cu şapte viteze şi alarmă acustică. Modulul de monitorizare GPS va transmite în timp real poziţia fiecărei biciclete, la serverul central.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite