Puhoaiele împiedică pelerinii să mai ajungă la mănăstiri seculare din Neamţ. Secu, Sihăstria şi Sihla sunt izolate

0
Publicat:

Trei mănăstiri seculare din Neamţ au fost izolate de puhoaie. Ploile şi topirea zăpezii au mărit debitul unui pârâu, un pod provizoriu fiind rupt, astfel că pelerinii nu mai pot ajunge la așezămintele mănăstirești Secu, Sihăstria şi Sihla.

Se lucrează pentru refacerea căii de acces FOTO Mesagerul de Neamț
Se lucrează pentru refacerea căii de acces FOTO Mesagerul de Neamț

Este vorba despre o contrucţie peste pârâul Secu, comuna Vânători Neamţ, care a cedat după ce apele au afectat-o în dimineaţa zilei de 12 aprilie 2023, urmare a creşterii nivelului după precipitaţii şi topirea omătului din pădurile Munţilor Stânişoarei.

Pe Drumul Judeţean 157F, care duce spre cele trei lăcaşuri de cult, acum izolate de puhoaie, Consiliul Judeţean Neamţ face lucrări la trei poduri, care ar trebui să fie gata în acest an, zona fiind foarte apreciată de turiștii care ajung pe aceste meleaguri. La cel provizoriu afectat, deja constructorul a intervenit cu utilaje pentru refacerea lui.

Mii de pelerini sunt așteptați la mănăstirile din Munții Stânișoarei

În această perioadă și în zilele de Paști, la mănăstirile din Munții Stânișoarei sunt aşteptaţi mii de pelerini. Mai este o cale de acces către aceste aşezăminte, pe la Agapia, dar ea nu este indicată acum. Este un drum forestier care ajunge la Sihla, după care coboară către Sihăstria şi Secu, dar este necesar un autovehicul cu tracţiune integrală, din pricina vremii.

Cel mai mare pod de peste râul Secu avea o vechime considerabilă, fiind dat în exploatare în anul 1970 şi nu mai prezenta siguranţă în exploatare. În plus că se circula pe un singur fir. Noua construcţie va avea 90 de metri, o lăţime de 12 metri și nu a fost reabilitat niciodată. S-a impus, astfel, construcția unuia nou, valoarea proiectului fiind de aproximativ 7 milioane de lei.

„Vreau să avem drumuri foarte bune care duc către lăcaşurile de cult, către monumentele istorice. Aşa ne putem pune în valoare zona, frumuseţile şi punctele de atracţie. Pe Secu vom avea o salbă de poduri şi astfel vom înlesni accesul către două dintre mănăstirile prestigioase din judeţ - Secu şi Sihăstria“, declara Ionel Arsene, fostul preşedinte al CJ, fugar acum în Italia, după condamnarea pentru infracțiuni de corupție.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite