Pomenirea stareţului hăituit de Securitate. Duhovnicul Cleopa şi vorba sa: „Mânca-v-ar raiul!“

0
0

La Mănăstirea Sihăstria, în codrii din Munţii Neamţului, pe data de 3 decembrie 2022 va avea loc pomenirea stareţului hăituit de Securitate ani în şir. Duhovnicul Cleopa a rămas vestit cu vorbele cu care-i întâmpina pe credincioşii veniţi să-i ceară sfat: „Mânca-v-ar raiul!“.

Starețul Cleopa a fost propus pentru canonizare FOTO CreștinOrdodox.ro
Starețul Cleopa a fost propus pentru canonizare FOTO CreștinOrdodox.ro

Slujba parastasului va fi oficiată, alături de un sobor de preoţi, de către un înalt prelat, Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în cimitirul secularului aşezământ de cult, fiind evocaţi alţi doi mari duhovnici de la Sihăstria Neamţului, ieroschimonahul Paisie Olaru şi Ioanichie Bălan.

Părintele Ilie Cleopa, căruia i s-a spus „Duhovnicul Moldovei“, fost stareţ al Mănăstirii Sihăstria, a avut parte de grele experinţe în viaţă, având de a face cu lotrii ce-şi făceau veacul prin codri şi cu Securitatea comunistă. Acum doi ani, Sfântul Sinod a decis pregătirea procesului de canonizare pentru el şi pentru Paisie Olaru.

„Nu spun nimic nou afirmând că părintele Cleopa a fost cel mai mare duhovnic al acestui secol. El a realizat performanţa nu de a fi doar un mare confesor, ci de a fi prieten şi călăuzitor. A făcut din Sihăstria un Athos al poporului român. Raza lui a strălucit din hotar până-n hotar şi dincolo de hotare. Prin aceasta, era un dătător de speranţe“.

Acestea erau cuvintele spuse de IPS Bartolomeu Anania, la moartea stareţui, pe  2 decembrie 1988. Odată cu instaurarea regimului comunist, din 1948 a intrat în vizorul temutei Securităţi, pentru că era o „voce“ puternică, care trebuia anihilată, aşa că s-a retras în munţi ani de zile. Tovarăş în pusnicie i-a fost ieromonahul Arsenie Papacioc.

Fiind mereu în „vizor“, între 1952-1954 îşi găseşte iar adăpost în păduri. Este readus în aşezământ, la cererea patriarhului Justinian, dar în primăvara lui 1959 i-a din nou calea codrilor, pentru a treia oară, unde va sta vreme de cinci ani. Revine la Mănăstirea Sihăstria în 1964, ca duhovnic al obştii şi povăţuieşte, fără întrerupere, până la moarte.

În timp, a scris câteva cărţi, între care „Despre credinţa ortodoxă“, „Predici la praznicele de peste an“, „Valoarea sufletului“, „Despre vise şi vedenii“, care au fost publicate în mai multe ediţii. Ce l-a ajutat să se aplece asupra condeiului a fost studiul continuu, anii de retragere în munţi, postul, rugăciunea şi pacea interioară.

În 1987. i-a devenit naş de călugărie actualului patriarh al României, PF Daniel, Ilie Ciobotea pe numele de mirean. Părintele Ilie Cleopa a rămas celebru şi prin vorbele ce le rostea la întâmpinarea credincioşilor: „Mânca-v-ar Raiul!“. Toţi cei trei preoţi care vor fi pomeniţi pe 3 decembrie 2022 sunt îngropaţi cimitirul Mănăstirii Sihăstria, căruia i se mai spune „Grădina cu sfinți“

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite