Poliţistul erou care a salvat oameni din flăcări chiar în faţa fiicelor sale. „Tati, eşti eroul nostru!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Rusu s-a remarcat în două situaţii limită FOTO Poliţia Neamţ
Constantin Rusu s-a remarcat în două situaţii limită FOTO Poliţia Neamţ

Despre un poliţist se poate spune că are vocaţie de erou, inclusiv pentru fiicele sale, intervenind în două situaţii limită, salvând în acest an câteva persoane de la moarte.

Constantin Rusu, agent şef adjunct la Biroul de Ordine Publică al Poliţiei Roman, este un om obişnuit. Merge la serviciu ca alte mii de colegi din ţară de la această structură, de cele mai multe ori noaptea, îşi vede de responsabilităţile ce decurg din natura funcţiei, de familie şi de copii. 

Hazardul a făcut ca în 15 august, deşi era în afara orelor de serviciu şi împreună cu soţia şi cele trei fiice ale sale, să fie de faţă la un incident deosebit de grav, când o maşină a luat foc şi ulterior a explodat. Agentul Rusu a intervenit promt şi a salvat viaţa oamenilor din maşină. Cazul a fost parcă tras la indigo după cel petrecut în martie 2021, când, la fel, poliţistul a salvat oameni de la moarte, punându-şi şi el viaţa în pericol. 

„Vă aduceţi aminte de colegul nostru, agent şef adjunct Constantin Rusu, din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei municipiului Roman, care la data de 12 martie anul acesta a salvat viaţa a două persoane dintr-un autoturism din Roman? Credem că vocaţia acestuia este de a fi erou“, arată Poliţia Neamţ într-un comunicat. 

Pe 15 august 2021, în jurul orei 16:45, acesta era în timpul liber alături de soţie şi cele trei fetiţe ale sale, pe strada Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ. A avut o reacţie rapidă după ce a văzut că un autoturism a luat foc în mers. Şi-a lăsat familia în locul unde se aflau, a alergat spre maşina în flăcări, a deschis portierele autovehiculului şi le-a scos afară pe cele două persoane. A încercat apoi să stingă incendiul, nu înainte de a alerta, printr-un apel la 112, pompierii şi de a bloca sensurile de circulaţie, pentru a evita extinderea flăcărilor şi la alte autoturisme. 

La scurt timp, vehiculul a explodat, fiind cuprins de flăcări în totalitate, incendiul fiind lichidat ulterior de cadrele ISU Neamţ. „Intervenţia sa rapidă a prevenit o situaţie de risc, dar cea mai mare bucurie a avut-o când a revenit la fetiţele sale de 3, 5 şi 7 ani, care l-au aşteptat cu lacrimi în ochi. Eşti eroul nostru, tati! Au exclamat cele trei fetiţe ale sale. Felicitări pentru spiritul civic!“, se mai arată în comunicatul Poliţiei Neamţ.

Agentul Rusu, la locul potrivit şi în centrul municipiului Roman

Acelaşi poliţist a avut o intervenţie similară pe 12 martie 2021, în Roman. Atunci, două persoane au scăpat cu viaţă datorită agentului Rusu, aflat în timpul serviciului, care le-a scos din maşina în care rămăseseră blocate, după ce autovehiculul luase foc în mers. A observat un autoturism staţionat pe partea carosabilă din care ieşea fum, iar partea din spate era cuprinsă de flăcări. 

Pe 15 august, la scurt timp după intervenţia poliţistului, maşina a explodat FOTO ISU Neamţ

poltmasina

În interior, erau două persoane care păreau a fi blocate. Subofiţerul s-a apropiat de maşină, a reuşit să deschidă portierele şi i-a scos pe cei doi, şoferul şi un pasager. A încercat apoi să lichideze incendiul cu două stingătoare, dar intensitatea acestuia era mare, la fel de mare fiind şi riscul ca autoturismul să explodeze. În aceste condiţii, a blocat circulaţia de pe drumul DN 2 - E 85, cerând intervenţia pompierilor. La fel ca şi-n situaţia petrecută pe 15 august, la scurt timp, vehiculul a explodat, fiind cuprins în totalitate de flăcări. 

Iată cum relata această întâmplare Poliţia Neamţ, în luna martie: „Colegul nostru, agent şef adjunct de poliţie Rusu Constantin, ne-a demonstrat că reacţia potrivită la momentul potrivit poate salva vieţi. Şi-a riscat viaţa şi fără să stea pe gânduri a scos doi omeni aflaţi într-o situţie de risc dintr-un autoturism care putea oricând exploda, iar pentru asta îl felicităm“. 

Recent, doi angajaţi ai Poliţiei Neamţ au fost decoraţi pentru implicarea în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, riscându-şi viaţa. Este vorba despre luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, subcomisar Cristian Pavelescu şi agent şef principal Claudiu Constantin Vătăjelu, cărora ministrul Lucian Bode le-a decernat Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru devotament şi profesionalism, în cadrul unei festivităţi ce a avut loc pe 19 iulie 2021, de Ziua MAI. 

Cei doi s-au evidenţiat în mod deosebit pe data de 27 ianuarie a acestui an, într-o misiune de salvare a unui minor al cărui tată ameninţa că va arunca în aer apartamentul din Piatra Neamţ, în care se aflau. Acesta chiar a produs deflagraţia, una foarte puternică, exact în momentul când luptătorii SAS erau în faţa uşii, ei fiind proiectaţi în peretele opus. Datorită modului în care au intervenit, sprijiniţi de colegii lor, copilul a fost salvat, dar a suferit arsuri grave.

Vă mai recomandâm să citiţi: 

Numele unguresc al ultimului pui de zimbru născut în Neamţ stârneste patimi extremiste

Avertizare nowcasting: Cod roşu, portocaliu şi galben de vânt, grindină, vijelie şi averse în mai multe judeţe

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite