Petiție în Neamț: „Apărați-ne de urs!“ Localnicii sunt îngroziți că fiarele au prins curaj și atacă oamenii, nu doar animalele

0
Publicat:

O petiţie online la adresa autorităţilor a fost întocmită de muntenii din Neamţ. S-au săturat să fie „consăteni“ cu urşii, cerând luarea de măsuri pentru că sălbăticiunile vin frecvent prin sate.

În acest an, urșii au atacat și doi oameni din Neamț FOTO Arhiva Adevărul
În acest an, urșii au atacat și doi oameni din Neamț FOTO Arhiva Adevărul

Prezenţa din ce în ce mai deasă a urşilor prin localităţile montane ale judeţului şi atacurile în gospodăriile oamenilor, cărora le-au fost ucise animalele, au determinat localnicii să ia atitudine, ei temându-se şi pentru viaţa lor. Recent, un localnic din Poiana Teiului a trimis o sesizare parlamentarilor nemţeni.

Unul singur a răspuns, Iulian Bulai, demersul concretizându-se prin întocmirea unei petiţii publice, pentru strângerea de semnături. Urmează ca aceasta să fie trimisă autorităţilor, pentru luarea de măsuri. Marți, 22 august 2023, se strânseseră, până la orele prânzului, 205 semnături.

„Cerem prefectului şi autorităţilor să acţioneze mai rapid pentru a proteja nemţenii de pe Valea Muntelui de atacurile urşilor! Este nevoie de măsuri urgente, care să oprească spaima pe care o trăiesc! Omul şi natura trebuie să convieţuiască în armonie, nu în teroare. Pentru oamenii de pe Valea Muntelui, frica este sentimentul cu care trăiesc zi de zi“, se arată în petiţie.

Cei care doresc să participe la acest demers o pot face accesând https://petition.qomon.org/protejati-nemtenii-de-pe-valea-muntelui-de-atacurile-ursilor/?fbclidâIwAR0tV-hFte12bMcVe4a2PQ0-cwR_31UgnlY_gsjtD6E8c16FHkIvqLlfVCU. Iniţiatorii au dat exemple cu titluri din presă despre atacurile sălbăticiunilor.

Între ele este şi cel din „Adevărul.ro“: „Imagini de groază cu un vânător atacat de urs, în Neamţ. Animalul tranchilizat s-a trezit brusc din somn“, de pe 8 august 2023. În articol erau prezentate detalii despre cum a fost rănit vânătorul care încerca să elibereze ursul care anterior fusese adormit.

În petiţia la adresa autorităților a celor care nu mai vor să fie consăteni cu urșii se mai arată că autorităţile ar trebui să dispună în regim de urgenţă: „Identificarea şi relocarea urşilor care atacă gospodăriile, realizarea unui inventar al urşilor în toată zona, luarea de măsuri care să prevină alte atacuri şi despăgubirea oamenilor care şi-au văzut munca distrusă de aceste mamifere. Viaţa oamenilor trebuie protejată!“.

La Poiana Teiului, pe două fonduri de vânătoare sunt circa 37 de urşi. Acum două săptămâni, a fost trimisă o adesă la Ministerul Mediului, pentru o derogare de împuşcare a patru exemplare care au ucis animale domestice. În urmă cu zece zile, un cioban a dispărut de la o stână dintr-o comună învecinată, Dămuc, bănuindu-se că a fost ucis de un urs. Săteanul nu a fost găsit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite