Partide ilegale de vânătoare în Codrii Neamţului. Printre acuzaţii de braconaj cinegetic, trei italieni şi un primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au confiscat, anul trecut, 80 de arme de vânătoare, circa 6.500 de cartuşe, sute de kilograme de carne de vânat şi nenumărate trofee

Judeţul Neamţ, un ţinut în care peste jumătate din suprafaţă este acoperită de păduri, atrage an de an pasionaţi de vânătoare din ţară, dar şi din străinătate. 

Partide sunt organizate legal de Direcţia Silvică, dar şi de asociaţii care au în administrare diverse fonduri,

numai că din „peisaj“ nu lipsesc şi braconierii. Iar cazuri de partide ilegale apar lună de lună. Acest lucru reiese şi dintr-o statistică a Serviciului Arme, Muniţii, Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Neamţ. 

„Sinteza activităţii pe anul trecut a compartimentului menţionat arată că au avut loc  375 de acţiuni şi controale, în urma cărora au fost constatate 152 de infracţiuni. Pentru

neregulile depistate au fost aplicate 48 de amenzi în valoare de 59.101 lei, cu mult mai mult faţă de anul de comparaţie, 2018, când au fost contravenţii ce au totalizat 25.370 lei“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Neamţ. 

În cadrul misiunilor poliţiştilor, au fost identificate şi ridicate, în vederea confiscării, 80 de arme de foc, 6.475 de cartuşe de diferite calibre, 137 de kilograme de materii explozive şi articole pirotehnice, un kilogram de substanţe şi produse chimice periculoase, dar şi 359 de kilograme de carne de vânat, 70 de trofee vânat şi 11 capcane neautorizate. 

Majoritatea armelor au fost disponibilizate de la proprietari în urma unor activităţi ilicite, adică la

braconaj cinegetic. Anul trecut, printre cei depistaţi că au gafat se află şi un primar al unei comune din Neamţ, dar şi vânători din Italia.

De la mistreţi, dosar penal pe numele unui primar

Pe 26 august 2019, sesizarea unui „cetăţean de bună-credinţă“ a determinat efectuarea unor percheziţii la locuinţele a doi localnici din Bârgăuani, printre care şi primarul Cezar Marin Voroneanu. 

În urma unor descinderi, anchetatorii au găsit la locuinţele celor doi arme, muniţie, carne congelată de vânat, un dispozitiv electronic de ochire cu sistem de montare pe armă, şapte trofee de mistreţ, perechi de colţi de mistreţ, două trofee de căprior, tot atâtea crotalii de marcare a vânatului, neutilizate şi o lunetă. 

La un suspect a mai fost găsită o armă neletală de tip sportiv, care era supusă autorizării, despre care proprietarul a spus că a achiziţionat-o din Spania şi a adus-o în România ilegal.

„În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că persoana în cauză nu deţine calitatea de vânător şi nu este autorizată pentru deţinere/port şi folosire de arme şi muniţii“, transmitea Poliţia Neamţ. 

Primarul Marin Voroneanu este cercetat penal pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de

deţinere fără drept de dispozitive electronice de ochire, constând în vânătoarea practicată de persoane care nu posedă permis. 

Tot în august 2019, dar pe data de 29, câţiva italieni au fost „vânaţi“ de poliţişti. La o pensiune din comuna Gârcina, acolo unde erau cazaţi, o descindere a dus la descoperirea a 54 de porumbei, becaţe, potârnichi şi iepuri de câmp, vânaţi în afara perioadei admise, dar şi a 281 de prepeliţe pentru care nu erau emise autorizaţii de vânătoare. 

Unui localnic care-i însoţea vânâtorii străini i-au fost confiscate 2.000 de cartuşe.

Italienii sunt cercetaţi pentru braconaj cinegetic, constând în vânătoarea fără respectarea condiţiilor înscrise în autorizaţie, braconaj, constând în vânătoarea în afara perioadei legale, transportul vânatului dobândit prin braconaj, uz de armă letală fără drept şi nerespectarea regimului armelor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite