Muntele Pietricica, incendiat de „mâini inconştiente“. Autorii, posibil elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii au împiedicat propagarea flăcărilor la o suprafaţă mai mare FOTO ISU Neamţ
Pompierii au împiedicat propagarea flăcărilor la o suprafaţă mai mare FOTO ISU Neamţ

Un nou incendiu a izbucnit pe culmea Pietrica, cea care străjuie oraşul piatra Neamţ, cauza nedorirului incident fiind fumatul în locuri nepermise

Culmea împădurită Pietricica, un simbol al oraşului Piatra Neamţ, a fost iarăşi cuprinsă de flăcări, nedoritul incident petrecându-se joi, 14 aprilie 2022. Alarma la pompieri a sunat în jurul orei 14.00, când s-a transmis că arde o zonă din spatele Colegiului „Gheorghe Cartianu“. 

Incendiul nu a fost mare, dar experienţa celui precedent, de la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, când suprafaţa afectată a fost de peste 20 de hectare, a stârnit temeri, mai ales că pădurea este de conifere. Pompierii au transmis că, în mai puţin de o oră, cazul era sub control, fiind localizat, intervenţia continuând pentru lichidare.

„Incendiul se manifesta cu flacără la coronamentul unor copaci, la vegetaţia uscată şi litieră cu posibilitatea propagării la fondul forestier din cauza vântului. Au intervenit pompierii cu două autospeciale de stingere şi lucrători de la Ocolul Silvic Vaduri. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. A ars vegetaþie uscată şi litieră pe o suprafaţă de aproximativ 800 mp şi 25 de pini“, a transmis Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. 

Fumatul în locuri nepermise a fost cauza probabilă de producere a incendiului. Chiar dacă oficialii nu au spus explicit cine a provocat incendiul, este foarte probabil ca ei să fie elevi de la liceul menţionat, care merg la fumat în pădurea din apropiere. La fel de probabil e ca flăcările să fi pornit şi de la persoane fără adăpost, dar şi de culegătorii de urzici. 

După acest incident, primarul Andrei Carabelea a mulţumit pompierilor pentru promptidudine, declarând că incendiul se datorează unei „mâini inconştiente“. Urmează ca Poliţia Locală să verifice dacă sunt în zonă adăposturi improvizate ale oamenilor fără locuinţă, iar firma de salubrizare a oraşului să cureţe vegetaţia uscată, pentru că viaţa cetăţenilor şi simbolul oraşului nu trebuie să fie puse în pericol. 

Pe data de 30 noiembrie 2021, un incendiu de mari proporţii a avut loc tot pe culmea Pietricica, îngrozind locuitorii. Din cauza condiţiilor meteo, vânt deosebit de puternic, flăcările s-au extins pe circa 20 de hectare, în pericol fiind locuinţe de la baza versantului, mănăstirea din apropierea releului de televiziune, dar mai ales pădurea care ocupă o însemnată suprafaţă de pe culme. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Altruismul Neamţului pentru un pic de normalitate în viaţa refugiaţilor ucraineni. „Plâng în fiecare zi“ FOTO

Elev bătut, din motive de amor, de fochistul liceului la care învaţă. Adolescentul a ajuns la spital

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite