Eșecul răsunător al unui proiect turistic de 14 milioane de euro. Firma care administrează instalațiile e în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telegondola şi pârtia de schi din Piatra Neamţ, un amplu proiect care avea ca scop creşterea gradului de atracţie turistică a municipiului, s-a dovedit a fi un eşec de 14 milioane de euro. Nu şi-a atins obiectivul, firma care administrează instalaţiile fiind în procedură de faliment.

Instalația aeriană este în pericol să nu mai funcîioneze FOTO Dan Sofronia
Instalația aeriană este în pericol să nu mai funcîioneze FOTO Dan Sofronia

Instalaţia aeriană de transport pe cablu, care traversează o parte a oraşului, avea ca punct de oprire culmea împădurită Cozla, acolo fiind reamenajată vechea pârtie şi construit un telescaun pentru schiori. Toate acestea erau date în folosinţă pe 15 februarie 2008, pentru amenajări fiind contractate şi credite bancare.

Părea că proiectul turistic de 14 milioane de euro va fi un succes, dar ceea ce s-a petrecut în anii ce au urmat nu este decât cronica unui eşec foarte costisitor, care a dat peste cap multe alte planuri ale municipalităţii din Piatra Neamț. Împrumuturile luate pentru edificarea bazei turistice de pe Cozla nu sunt achitate de primărie nici în prezent, fiind plătite în continuare rate consistente.

Societatea care administrează telogondola este Perla Invest, aflată în subordinea Consiliului Local Piatra Neamţ, dar este în procedură de insolvenţă, cu creanţe către Direcţia de Finanţe şi Alpha Banck. Pentru stingerea acestora, s-a decis scoaterea la vânzare a staţiei de plecare a instalaţiei de transport pe cablu. Este vorba despre un imobil în care se află şi numeroase spaţii comerciale, suma stabilită fiind de 1.379.000 de euro. 

Primarul liberal Andrei Carabelea a dorit ca administraţia să participe la licitaţie, pentru ca staţia din proiectul de milioane de euro din Neamț să rămână în patrimoniul municipiului, dar pentru acest lucru era nevoie de votul consilierilor locali. Au fost deja două şedinţe ale CL Piatra Neamţ pe această temă, ultima fiind săptămâna trecută, dar aleşii de la PSD - PMP s-au opus, astfel că proiectul nu a întrunit voturile necesare.

În aceste condiţii, primăria va pierde clădirea telegondolei, inclusiv aproximativ 45 de milioane de lei, bani achitaţi în contul ratelor de la creditele anterioare. Consilierii locali de la cele două formaţiuni menţionate au boicotat întrunirile la care au fost convocaţi. Au lipsit de la ele, iar dacă au fost prezenţi, s-au abţinut de la vot. După toate aceste situaţii, primarul Adrian Carabelea a afirmat că intenţionează să formuleze o plângere penală, pentru cercetarea faptelor care au condus la această stare de fapt.

„Pentru cine tot salvăm Perla Invest, domnule primar?“

„Unul dintre proiectele de hotărâre propuse a vizat răscumpărarea clădirii în care este staţia de plecare a telegondolei. (...) Am văzut boicotul acelor consilieri care confirmă faptul că ei îşi doresc să condamne telegondola şi Baza Hipică la închidere şi, totodată, aruncă la coş două simboluri cu care se identifică municipiul Piatra Neamţ“, a declarat primarul.

De partea cealaltă, consilierii incriminaţi că nu şi-au dat girul pentru participarea administraţiei locale la licitaţia pentru staţia de plecare a instalaţiei de transport pe cablu spun că nu vor să fie părtaşi la  „jocuri politice“, însă nu au argumentat în ce ar consta aceastea şi ce se va întâmpla dacă firma Perla Invest intră în faliment.

„Nu putem accepta continuarea înglodării oraşului în datorii şi plata unui bun care a mai fost o dată plătit de administraţia locală, tot cu banii cetăţenilor, prin achitarea ratelor la un credit neperformant, luat de Perla Invest în 2007 şi garantat cu prea multă lejeritate la vremea respectiva de municipalitatea pietreană“, se arată într-un comunicat al Grupul consilierilor municipali PSD-PMP- ALDE.

Semnatarii mai susţin că nu vor ca oamenii să plătească pe parcursul vieţii tot felul de investiţii inutile, care au generat şi generează pierderi în bugetul local. Comunicatul transmis presei se încheie cu câteva întrebări retorice: „Pentru cine tot salvăm Perla Invest, domnule primar? Care e folosul nostru, al cetăţenilor?“.

Pe pârtia de pe Zozla nu s-a mai schiat din anul 2019 FOTO Youtube
Pe pârtia de pe Zozla nu s-a mai schiat din anul 2019 FOTO Youtube

Dacă Perla Invest intră în faliment, acest lucru poate duce şi la oprirea instalaţiei de transport, chiar dacă un ipotetic cumpărător va trebui să îi păstreze destinaţia de la etaj, de unde pornesc telecabinele. Perla Invest este singura care are autorizaţie ISCIR, fără de care nu este permisă funcţionarea. În plus, vor urma alte vânzări de bunuri puse gaj, inclusiv cele de la Baza Hipică.

Pe Cozla, cei care doreau să se bucure de plăcerile iernii puteau schia pe o pârtie cu instalaţie de nocturnă şi aveau la dispoziţie un telescaun. În sezonul 2017/2018 nu s-a putut schia, nefiind zăpadă. Ultima dată, pârtia a fost deschisă în 2019, s-a schiat între 10 ianuarie şi 3 martie, dar au rezultat pierderi de 271.375 lei. Cele 6.260 de bilete au adus încasări de 218.625 de lei, iar pierderile au fost de 490.403 lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite