Magistraţii din Neamţ, nemulţumiţi de volumul mare de muncă. La Tribunal, judecătorii poartă banderole albe la robe

0
0
judecatoria piatra

Judecătoria Piatra Neamţ şi Tribunalul Neamţ sunt cele două instanţe din judeţ la care s-au declanşat proteste de la începutul acestei săptămâni. Magistraţii sunt nemulţumiţi de volumul mare de muncă şi cer demisia ministrului Justiţiei.

Prima instanţă la care s-au declanşat protestele a fost Judecătoria Piatra Neamţ unde începând de luni, 12 septembrie, magistraţii au decis să asigure doar urgenţele (dosarele cu minori, arestaţi preventiv sau la domiciliu), iar în materie civilă se judecă doar cererile de emitere a ordinelor de protecţie, cererile de suspendare provizorie a executării silite, ordonanţele preşedinţiale cu minori şi cauzele urgente cu minori.

Judecătorii acestei instanţe susţin că lucrează mai multe de opt pe zi, mai mult de cinci zile pe săptămână, iar încărcătura pe judecător şi grefier a fost depăşită cu cel puţin 30% faţă de media naţională. 

„Se solicită Consiliului Superior al Magistraturii să prezinte criteriile care au stat la baza distribuirii celor 244 de posturi de judecător alocate suplimentar instanţelor judecătoreşti, cu indicarea motivelor pentru care la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti au fost alocate un număr de 28 de posturi de judecător, în condiţiile în care, conform datelor statistice aferente semestrului I, la această judecătorie s-a înregistrat o încărcătură pe schemă de 636/încărcătură pe judecător 798, iar la Judecătoria Piatra Neamţ o încărcătură pe schemă de 715/încărcătură pe judecător 841“, conform unui comunicat de presă semnat de judecătorul Emil Mircea Amza, preşedintele instanţei din Piatra Neamţ.

Protest cu banderole la cea mai mare instanţă din judeţ 

La Tribunalul Neamţ, forma de protest adoptată de magistraţi este purtarea de banderole albe la robă până pe 16 septembrie, urmând ca, de pe 19 septembrie să soluţioneze şi ei doar cauzele cu caracter urgent. 

Judecătorii acestei instanţe protestează astfel faţă de ministrul Justiţiei Raluca Prună şi solicită demisia sau demiterea acestuia. Măsura a fost decisă în cadrul Adunrii Generale a Judecătorilor din 12 septembrie. 

Magistraţii celei mai mari instanţe din Neamţ au mai decis adoptarea Memorandumului privind justiţia, recomandat de Asociaţiile profesionale, şi au cerut Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru înlăturarea inechităţilor salariale din sistemul de justiţie.

Judecătorii nemţeni au mai cerut revocarea hotărârii CSM din 17 mai 2016 privind instituţia consilierului de etică, majorarea schemelor de personal auxiliar de specialitate şi corelarea corespunzătoare a acestora cu cerinţele informatice ale programului Ecris.

O nouă adunare generală a judecătorilor pietreni va avea loc pe 30  septembrie, pentru reevaluarea situaţiei, în funcţie de măsurile luate până la acea dată.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri