Ipoteză tulburătoare în cazul ursuleţilor chinuiţi de patru indivizi. Ar putea fi mâna traficanţilor de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursi aruncati in zapada

O serie de anchete jurnalistice făcute în ultimii ani arată  că în zonă acţionează o reţea de traficanţi de animale care oferă doritorilor pui de urs la un preţ negociabil.

Lucrurile se complică în cazul revoltător al celor patru pui de urs scoşi din bârlog de patru angajaţi ai unei firme de exploatare forestieră din Neamţ. 

Deja a ieşit la iveală ipoteza existenţei unor reţele de trafic cu pui de urs. Deocamdată, ministrul Mediului susţine că nu cunoaşte subiectul, dar că va cerceta. Totuşi, fenomenul nu este nou, iar au fost avertizate încă din 2019 despre existenţa traficanţilor de animale sălbatice, fiind somate să acţioneze.

Lucrurile au luat o turnură alarmantă încă din 2019, când un bărbat din Harghita a fost ucis de o ursoaică din cauză că a pătruns în bârlogul acesteia, după toate aparenţele, pentru a îi lua puii. Ursoaica a fost ulterior împuşcată prin decizie a Ministerului Mediului.

O anchetă cu camera ascunsă realizată la vremea respectivă de Ştirile Protv a arătat că în zonă se făcea de câţiva ani comerţ cu pui de urs, reporterii obţinând de la traficanţi promisiunea achiziţionării unui ursuleţ.

Liviu Cioineag, director executiv al ONG-ului Coaliţia Natura 2000 declara în 2019 pentru Ştirile Protv:  “Este un fenomen. Pot fi grădini zoologice de la noi sau din străinătate, sau restaurante unde se serveşte urs, poate că şi persoane particulare, inconştiente, care vor să aibă. Pentru un urs adult e nevoie de avize, proceduri, cu un pui e mai simplu.”

Şi WWF România a cerut atunci autorităţilor să ancheteze acest fenomen şi să ia măsuri. „Potrivit informaţiilor care circulă în spaţiul public, dar şi în mediile interesate, se pare că aceşti pui de urs sunt capturaţi pentru a fi crescuţi şi sacrificaţi ulterior. O altă ipoteză este aceea că ei sunt duşi peste hotare şi intră pe piaţa neagră a traficului ilegal de animale sălbatice. Potrivit informaţiilor deţinute de WWF, în Ucraina se înregistrează acelaşi fenomen şi există o astfel de piaţă neagră care valorifică într-un mod sau altul puii de urs. Având în vedere că cel mai probabil fenomenul „pândei la bârlog” nu este unul izolat, cerem autorităţilor competente din România să acţioneze cu mai multă fermitate şi să fie proactive în prevenirea acestor practici”, au spus experţii WWF acum doi ani.

La o simplă căutare pe internet se pot găsi anunţuri de vânzare pentru pui de urs (Ex: vand pui de ursi fatati din luna martie,2009 foarte frumosi si plini de viata, dornici sa isi gaseasca un nou stapan. pret bun,rog seriozitate), precum şi informaţii despre costul unui ursuleţ provenit, de exemplu, din Ucraina - 750 de euro.

Şi, totuşi, ancheta declanşată în 2019 de către autorităţi nu a dus între timp la niciun rezultat. Nicio persoană nu a fost acuzată, iar concluzia finală a fost aceea că nu există traficanţi români de animale sălbatice şi că aşa-zişii traficanţi erau persoane care doar bravau.

În acelaşi timp, apar noi voci care spun că traficul cu pui de urs există, dar nimeni nu ştie care este magnitudinea lui. Cel puţin aşa a declarat, vineri, pentru Digi24.ro Cristian Remus Papp, manager pentru Arii protejate şi Biodiversitate în cadrul WWF România.

„Cu siguranţă că ceea ce s-a întâmplat la Neamţ cu cei patru ursuleţi poate să aibă legătură cu astfel de trafic”, susţine expertul, care a explicat că cele mai multe informaţii pe subiect le-a primit de la colegii din Ucraina, unde traficul cu pui de urs este un fenomen larg răspândit.

El subliniază că WWF a făcut apel la autorităţi să intervină încă din 2019, însă fără niciun răspuns. Problema, susţine Cristian Remus Papp, este că nu există consecinţe legale serioase pentru astfel de fapte.

„Potrivit legii, cei care au scos puii de urs din bârlog riscă închisoare de la 3 luni la un an sau amendă. Vorbim de o specie protejată, dar până nu se dă o pedeapsa cu închisoarea nu se va înţelege că vorbim despre o infracţiune serioasă”, explică expertul WWF.

Vă reamintim că reprezentantul ONG-ului Casa lui Patrocle, cel care a sesizat autorităţile în cazul imaginilor cu puii de urs scoşi din bârlog a declarat, la rândul său, că a primit sesizări cu privire la traficul ilegal de pui de urs. „Am primit zeci de mesaje în care multe persoane mi-au spus că există un trafic real de pui de urs către piaţa din Rusia”, susţin reprezentanţii ONG-ului.

Ministrul Mediului a declarat, după ce informaţiile au fost făcute publice, că va cere informaţii de la Poliţie şi procurori. „Nu am primit niciodată asemenea informaţii, nici de la organele de anchetă, nici de la structurile din subordinea ministerului. O să cer organelor de anchetă penală dacă au fost sesizate pentru aceste lucruri în trecut. Verificăm, pentru că ar fi extrem de grav daca ar exista o reţea de crimă organizată. Aici competenţele se duc către DIICOT”, a spus Tanczos Barna.

Este important de ştiut şi că IPJ Harghita a anunţat, vineri, că după ce presa a publicat imaginile cu cei patru cetăţeni care au scos din bârlog patru pui de urs foarte mici şi s-au amuzat aruncându-i în zăpadă, aceştia au fost identificaţi şi duşi la audieri.

„S-a stabilit că aceste imagini ar fi fost realizate în judeţul Harghita, pe o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni. De asemenea, au fost identificate şi persoanele posibil implicate, fiind vorba despre 4 bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 51 de ani, toţi din judeţul Neamţ, muncitori forestieri la o societate comercială de profil din judeţul Neamţ. În cauză s-a întocmit dosar penal, pe de o parte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii 205/2004, iar pe de altă parte sub aspectul comiterii infracţiunilor de perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie, precum şi deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă, prevăzute de O.U.G. 57/2007”, se arată într-un comunicat al IPJ.

Vă recomandăm şi:

Indivizii care au chinuit patru pui de urs, în bârlogul lor, au fost găsiţi. „Ăştia au serioase probleme psihice”

Imagini sfâşietoare cu un urs crescut în captivitate care continuă să se învârtă ca şi cum ar fi în cuşcă, deşi e liber VIDEO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite