Incendiu la Mănăstirea Văratec din Neamț. Mașina de cusut din chilia unei maici a luat foc FOTO

0
Publicat:

Un incendiu de mare amploare a izbucnit la secularul aşezământ de cult din judeţul Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă alocând pentru stingere numeroase forţe de intervenţie.

Un scurtcircuit electric a provocat incendiul FOTO ISU Neamț
Un scurtcircuit electric a provocat incendiul FOTO ISU Neamț

Alarma la Inspectoratul „Petrodava“ s-a dat la ora 18.04 a zilei de 29 aprilie 2024, pompierii fiind anunţaţi că arde o casă din satul monahal de la Mănăstirea Văratec, comuna Agapia. În scurt timp, cel mai probabil din cauza vântului, flăcările s-au extins, pagubele înregistrate fiind foarte mari.

Misiunea de stingere avea să dureze câteva ore. În primă fază, la locul solicitării au fost alocate forţe şi mijloace de intervenţie de la Detaşamentul de pompieri din Târgu-Neamţ, fiind vorba despre trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD, alături de care au acţionat voluntarii de la serviciul din localitate.

Intervenția pompierilor a durat 3 ore FOTO Prefectura Neamț
Intervenția pompierilor a durat 3 ore FOTO Prefectura Neamț

Ajunse la locul indicat, cadrele de la ISU au constatat că flăcările se manifestau generalizat la o locuinţă a unei maici, dar era afectat şi un al doilea imobil din vecinătate, existând posibilitatea propagării la alte case din apropiere, toate fiind aşezăminte monahale ce aparţin Mănăstirii Văratec.

Având în vedere faptul că incendiul se manifesta pe o suprafaţă mare, au fost solicitate în sprijin mijloace de intervenţie de la Detaşamentul Piatra-Neamţ (o autospecială de stingere şi o autospecială pentru intervenţie şi salvare de la înălţime) şi Detaşamentul Roman (o autospecială de stingere).

Două case monahale au fost distruse total FOTO ISU Neamț
Două case monahale au fost distruse total FOTO ISU Neamț

„Din fericire, la momentul izbucnirii flăcărilor în locuinţa afectată nu era nicio persoană. Forţele de intervenţie au reuşit să localizeze şi să lichidarea incendiului în urma căruia au ars cele două locuinţe cu suprafaţa de aproximativ 380 de metri pătraţi şi bunurile din interiorul acestora“, a declarat căpitan Irina Popa, de la ISU Neamţ.

Pompierii au mai comunicat că intervenţia a durat peste 3 ore, iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric produs la motorul unei maşini de cusut. Pe timpul nopţii, un echipaj deservit de o autospecială din cadrul Detaşamentului Târgu-Neamţ a rămas la locul evenimentului pentru asigurarea zonei.

Incendiul a izbucnit pe data de 29 aprilie 2024 FOTO ISU Neanț
Incendiul a izbucnit pe data de 29 aprilie 2024 FOTO ISU Neanț

„Cele două case au fost distruse în proporţie de 100/100 sau aproape de acest procent. Importanţa istorică, culturală şi monahală a acestei mănăstiri (...) au semănat îngrijorare şi tristeţe pentru acest eveniment nefericit. Mulţumesc pompierilor pentru operativitatea şi profesionalismul de care au dat dovadă!“, a declarat prefectul Adrian Bourceanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite