Harghita vrea din nou Cheile Bicazului în secuime. Cum se poziționează județul Neamţ în noul litigiu de graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile din Harghita au intentat un nou proces civil pentru stabilirea limitei cu județul Neamț, solicitând iar Cheile Bicazului în secuime. Prefectul de Neamț, Adrian Niță, spune că nu sunt invocate noi motive față de acțiunea anterioară, care să justifice un nou proces.

Celebrul defileu se vrea a fi trecut în administrarea județului Harghita FOTO Dragoș Asaftei
Celebrul defileu se vrea a fi trecut în administrarea județului Harghita FOTO Dragoș Asaftei

Cererea a fost depusă la Tribunalul  Harghita, la mijlocul lunii octombrie 2022, iar zilele trecute, Prefectura Neamţ a fost citată în acest dosar. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 7 decembrie 2022, reclamant fiind Unitatea Administrativă Judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean.

În litigiul în care Harghita vrea Cheile Bicazului, pârâţi sunt Unitatea Administrativă Comuna Bicaz Chei Neamţ, Consiliul Județean Neamţ, prefecturile şi oficiile de cadastru din cele două judeţe, după cum se precizează pe site-ul instanţei. Obiectul cauzei este anularea actului administrativ proces-verbal delimitare având ca obiect stabilirea traseului de hotar administrativ.

„Prin cererea formulată de către CJ Harghita nu sunt invocate noi motive, faţă de acţiunea anterioră, care să justifice promovarea unei alte cereri cu acelaşi obiect, practic reiterându-se faptul că prin menţinerea actului administrativ contestat a fost «rectificată» suprafaţa celor două judeţe, cu o întindere de aproximativ 700 de hectare în defavoarea municipiului Gheorgheni“, a declarat prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, referitor la pretenţiile autorităţilor din judeţul vecin.

Istoria conflictului vechi de peste zece ani

„Conflictul“ de graniţă este unul vechi, diverse procese având loc timp de aproximativ 11 ani. O sentinţă definitivă a fost emisă pe 13 ianuarie 2021, când Curtea de Apel Ploieşti a decis că arealul Cheile Bicazului este parte a Neamţului, fiind administrat de autoritatea judeţeană.

La debutul proceselor, prin 2009, conducerea CJ Harghita şi Primăria Gheorgheni susţineau că zona Cheilor Bicazului le aparţine, deoarece ar fi făcut parte din Ţinutul Secuiesc. În demersurile lor, arătau că graniţa dintre judeţe ar trebui să fie stabilită deasupra defileului, în apropiere de Lacul Roşu.

Într-un proces în primă instanţă, în 2019, Tribunalul Prahova stabilea alt hotar, dar acest lucru a fost contestat de autorităţile nemţene, iar pe data de 13 ianuarie 2021, Curtea de Apel Ploieşti, prin decizie definitivă, desfiinţa soluţia anterioară prin care cheile fuseseră „mutate“ în administrarea oraşului Gheorgheni.

„Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a întocmit un proces verbal, s-a făcut grăniţuire cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc, am semnat şi noi, ca vecini, au semnat şi ei, tot ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces-verbal, încheiat şi făcut de ei“, declara primarul din Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

De partea cealaltă, primarul de la Gheorgheni, Janos Mezei, afirma în perioada când cazul era judecat că ceva era în „neregulă“ cu limitele dintre cele judeţe, care ar fi fost modificate.

După sentinţa definitivă, Csaba Borboly, preşedintele CJ Harghita, spunea că instituţia pe care o conduce ar fi fost exclusă de instanţă din speţă, pentru a nu fi obligată să ia în considerare probe cu valoare de 100% la pronunţare.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri