Mafia robineţilor, unsă cu favoruri sexuale. Reţeaua care înşela partenerii din UE cu produse din China

0
Publicat:

Noi detalii apar într-un caz ce priveşte mafia robineţilor industriali, în care erau oferite şi favoruri sexuale. Reţeaua înşela parteneri din Uniunea Europeană, furnizându-le produse contrafăcute din China.

Se bănuiește că robineți industriali erau falsificați la firma din Neamț FOTO DIICOT
Se bănuiește că robineți industriali erau falsificați la firma din Neamț FOTO DIICOT

Reţeaua din Neamţ era constituită la cea mai mare firmă din ţară în domeniu. Cercetările arată că la societate a fost format un grup infracţional organizat, efectuându-se mari tranzacţii cu robineţi falsificaţi.

În acest caz s-a dispus, după o anchetă a DIICOT Neamţ, arestarea a 14 persoane din conducere, trei în arest preventiv şi restul la domiciliu.

Parte din marfa importată din China era măsluită, folosindu-se mărci ale altor producători din Europa, apoi era vândută, la preţ mult mai mare. Unul dintre producătorii europeni cu care lucra Robmet a sesizat că ceva nu este în neregulă şi a formulat o plângere pentru concurenţă neloială.

În acest caz, pentru probarea activităţii infracţionale, au fost folosiţi și investigatori sub acoperire. La Piatra Neamţ, robineţilor li se ştergeau datele de marcare şi identificare, iar cu ajutorul unei firme din Braşov erau falsificate plăcuţele de identificare ale produselor fabricate în Europa, fiind „fabricate“ altele, cu aceleaşi date şi serii.

„Martorul a declarat faptul că autorii importă cantităţi mari de robineţi industriali şi alte subansamble din China, pe care ulterior le falsifică prin aplicarea unor plăcuţe de identificare ce conţin date tehnice pentru certificarea UEA“, se menţionează în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Neamţ, care au decis arestările.

Ancheta a mai relevat faptul că reprezentanţiii unor firme ştiau că robineţii de la firma nemţeană nu sunt conformi cu standardele europene, dar au acceptat tranzacţiile contra unor mari sume de bani, telefoane mobile de ultimă generaţie, sau alte avantaje - chiar de natură sexuală.

S-a mai arătat că, la un moment dat, în stocurile Robmet, 70% din produse erau din China, dar produsele erau vândute ca fiind  din UE. „Intrările“ din ţara asiatică au însumat 16,5 milioane dolari, în vreme ce din Anglia au fost importuri de 1.875 lire sterline, iar din Franţa de 4.833 euro, acestea fiind singurele state din UE care au furnizat produse către societatea nemţeană.

Rețeaua infracțională a fost destructurată după percheziţiile efectuate pe 19 octombrie 2022, fiind descoperite înscrisuri ce vizează activitatea a peste 110 firme şi puncte de lucru ale acestora, circa 44.000 de produse industriale, 10 ştampile falsificate, 30 de laptop-uri şi 35 de terminale mobile, 35 de unităţi de stocare a informaţiilor. A fost dispusă sigilarea a patru hale de depozitare şi a uneia de producţie.

„Începând cu 2014, reprezentanţii unei societăţi au achiziţionat din spaţiul asiatic cantităţi semnificative de robineţi, produse ce nu sunt certificate în vederea comercializării în CE, pe care le falsificau prin aplicarea de serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantităţi mici“, preciza DIICOT.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite