„Frăţiile“ penale de la Serviciul Rutier Neamţ. Ultimele condamnări în dosarul cu 14 poliţişti inculpaţi

0
Publicat:

„Frăţiile“ penale de la Serviciul Rutier Neamţ i-au costat pe unii dintre protagonişti mai mult, iar pe alţii mai puţin. Au fost pronunţate ultimele condamnări în dosarul cu 14 poliţişti inculpaţi.

Polițiștii s-au lăsat cumpărați cu sume infime FOTO Arhiva Adevărul
Polițiștii s-au lăsat cumpărați cu sume infime FOTO Arhiva Adevărul

Ieri, 20 aprilie 2023, după opt ani de procese, Curtea de Apel Bacău a stabilit ultimele două sentinţe, pentru toţi atâţia poliţişti acuzaţi de fapte de corupţie. Ei nu au recunoscut săvârşirea infracţiunilor, au cerut rejudecarea procesului, care s-a reluat în primă instanţă, dar s-au ales cu aspre pedepse.

Este vorba despre subofiţerul Marius Greaca, care, pentru 52 de fapte de luare de mită din perioada 22 - 30 aprilie 2016 şi două de dare de mită, a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare. El a fost achitat pentru patru infracţiuni de fals intelectual, judecătorii constatând că s-au prescris.

Agentul principal Constantin Neamţu a primit 5 ani şi 2 luni de detenţie, fiind găsit vinovat pentru 32 de acte de luare de mită din perioada 22 aprilie - 12 mai 2016 şi două de dare de mită. Decizia de ieri a Curţii Bacău nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie.

În acest caz, au fost deferite justiţiei 66 de persoane, conducători auto care au dat mită pentru diverse abateri rutiere şi oamenii ai legii, care s-au lăsat cumpăraţi. Înafară de Greaca şi Neamţu, toţi ceilalţi poliţişti inculpaţi au recunoscut fapele, au beneficiat de clemenţă, iar frățiile penale le-au adus pedepse între 2 şi 3 ani, dar cu suspendare.

În ceea ce-i priveşte pe poliţişti, cel mai mare în grad era comisarul şef Viorel Andronic, aflat la conducea Biroului Rutier Piatra Neamţ, care a primit 3 ani fără executare. Ancheta în acest dosar a fost instrumentată de DNA, iar pe 10 noiembrie 2016 şapte poliţişti fiind arestaţi şi tot atâţia puşi sub control judiciar.

Faptele au avut loc între 22 aprilie - 18 mai 2016, când poliţiştii au participat la acţiuni de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul deviteză. Toţi au „lucrat“ în schimburi pe o autospecială de poliţie, care era monitorizată audio-video de anchetatori, pentru că apăruseră indicii de corupție.

„Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfăşura ca o activitate repetitivă (115 acte materiale). În acest context, lucrătorii de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, au primit sume de bani“, se preciza într-un comunicat.

DNA mai arăta că poliţiştii s-au lăsat cumpărați cu sume între 50 lei şi 400 lei. Cercetările au stabilit că au fost falsificate procese verbale de constatare a contravenţiilor, prin atestarea unor fapte nereale, consemnarea unei viteze inferioare, astfel că era redusă amenda ori era stabilită altă abatere decât cea reală.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite