FOTO VIDEO Aventurile lui Coppola în Piatra Neamţ la filmările pentru „Tinereţe fără tinereţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coppola a înfruntat un ger cumplit în timpul filmărilor de la Piatra Neamţ FOTO monitorulneamt.ro
Coppola a înfruntat un ger cumplit în timpul filmărilor de la Piatra Neamţ FOTO monitorulneamt.ro

În ianuarie 2006, regizorul Francis Ford Coppola a filmat câteva scene pentru filmul „Tinereţe fără tinereţe” („Youth without youth”) în două locuri alese de el în Piatra Neamţ pentru farmecul epocii.

După aproape un deceniu în care a stat departe de platourile de filmare, faimosul regizor american a revenit în activitate în 2006 cu o ecranizare cinematografică în care a implicat o echipă de producţie şi regie formată în principal din români. 

„Tinereţe fără tinereţe” („Youth without youth”) este o adaptare a nuvelei scrise de Mircea Eliade, scenariul filmului fiind scris, produs şi regizat exclusiv cu banii lui Francis Ford Coppola - aproximativ cinci milioane de dolari - la propria casă de productie, American Zoetrope.

Pentru rolurile principale au fost aleşi actorii Tim Roth („Reservoir Dogs”, „Pulp Fiction”, „Rob Roy”), Bruno Ganz şi românca Alexandra Maria Lara. În film mai joacă mulţi alţi actori români cunoscuţi precum Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu, Marcel Iureş sau Alexandru Repan. Pentru filmări au fost alese diverse locuri din România - Bucureşti, Braşov, Lugoj şi Piatra Neamţ.

„Am fost încântat să descopăr în nuvela lui Eliade conceptele-cheie pe care vreau să le înţeleg mai bine: timpul, conştiinţa şi fundamentul fantastic al realităţii. Pentru mine a face acest film înseamnă de fapt o întoarcere la idealurile cinematografice pe care le aveam pe când eram student“, declara Coppola înainte de filmări. 

Francis Ford Coppola vorbeşte despre filmul „Tinereţe fără tinereţe“ („Youth without Youth“):

Filmări pe ger asezonate cu covrigi calzi

Secvenţele din Gara Piatra Neamţ au surprins atmosfera anului 1969, fiind mascate detaliile de actualitate. În afară de echipa tehnică, în incinta gării se aflau şi figuranţi, aproape toţi recrutaţi din rândurile actorilor de la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. De asemenea, în zonă a fost desfăşurat un dispozitiv de pază format din poliţişti, jandarmi şi bodyguarzi.

Pe 17 ianuarie 2006, la ora 6.30, pe un frig de crăpau pietrele (-15 grade), au început filmările în zona gării. Pentru că nu ninsese suficient în oraş, în zona din faţa staţiei CFR a fost adusă zăpadă de pe dealurile ce împrejmuiesc urbea. Toată agitaţia actorilor şi figuranţilor era supravegheată de Coppola care a stat vreme îndelungată nemişcat, impasibil la ger. Era îmbrăcat însă foarte gros, purta un fes tras până sub ochi, avea un fular imens şi era înfofolit cu o haină îmblănită.

Atenţia celor prezenţi a fost îndreptată la un moment dat către un Wartburg foarte vechi al cărui motor refuza să pornească. Maşina ar fi trebuit să demareze, să parcurgă câţiva metri şi să aştepte să urce doi figuranţi care mergeau ţinându-se de braţ. Din cauza frigului, motorul dădea rateuri zgomotoase. Din clădirea gării a ieşit personajul principal al filmului, Tim Roth. Îmbrăcat într-un palton negru, cu o pălărie cu boruri largi, a parcurs cei aproape 30 de metri până ce a depăşit şi ultima cameră de filmare, amplasată nu de parte de scaunul regizorului.

Într-o pauză de filmări, regizorul s-a ridicat de pe scaun, s-a îndreptat spre taraba de lângă fostul restaurant „Feroviarul” din apropiere şi a cumpărat covrigi calzi. Se pare că produsul i-a plăcut pentru că a revenit ulterior şi a mai comandat ridicând arătătorul „Another one”.   

„It’s so beautiful”

Filmările la pelicula „Tinereţe fără tinereţe“ au continuat a doua zi, pe 18 ianuarie, în zona scărilor ce duc spre turnul lui Ştefan cel Mare. Frigul se mai înmuiase, dar viscolea şi ningea încet. În acest timp,  

Coppola a stat ore în şir nemişcat pe un scaun de lemn, sub un cort improvizat, deşi afară erau cam 10 grade sub zero. Privea impasibil în monitoarele de control conectate la camerele de filmat, repetând la nesfârşit „Once again!“ („Încă o dată”).

Celebrul regizor a fost impresionat de cadrul natural care străjuieşte urbea de la poalele Pietricicăi. Într-o pauză l-a întrebat pe un actor de la Teatrul Tineretului, figurant în film „Where is mountain Ceahlău?“ (Unde-i muntele Ceahlău?). Arătând cu mâna spre Bicaz, pietreanul i-a spus că într-acolo e masivul şi i-a mai explicat că în faţă se vedea muntele Cernegura, la stânga Pietricica, iar în spate Cozla. 

„It's beautiful. So beautiful“, a exclamat regizorul incântat. 

În aceeaşi zi, F.F.Coppola a organizat şi o scurtă conferinţă de presă la Palatul Copiilor, un fost conac boieresc. Ziariştii i-au sugerat să ţină conferinţa afară, moment în care celebrul regizor s-a aşezat pe o bancă, fără a ţine cont de zăpada de pe scânduri, sau de ninsoarea spulberată din copaci.

Le-a mulţumit poliţiştilor

La Piatra Neamţ, Coppola a venit cu trenul, s-a folosit pentru deplasări de o Dacia Supernova şi a fost foarte preocupat să afle detalii despre tot ce vedea. Mai fusese în oraş de două ori, în anii din urmă, pentru a testa locurile unde urma să se facă filmările.

„În nuvela «Tinereţe fără tinereţe», Eliade plasează casa personajului principal la Piatra Neamţ şi am căutat prin oraş strada Episcopiei, dar n-am putut-o găsi. De asemenea, el vorbeşte despre cafeneaua Select la care ar fi obişnuit să meargă Calistrat Hogaş, dar, probabil, nu mai există sau n-a existat niciodată. Aşa încât mă bucur că pot filma în peisajul autentic din lucrarea lui Eliade”, spunea Coppola la conferinţa cu ziariştii. 

    

Regizorul nu i-a uitat pe poliţiştii din Piatra Neamţ care i-au oferit sprijin la filmări, iar după trei luni a trimis o scrisoare de mulţumire care a ajuns la Inspectoratul de Poliţie Neamţ. 

„Vă mărturisesc faptul că mi-a făcut o reală plăcere să petrec căteva zile în oraşul Piatra Neamţ. Am văzut un oraş curat, civilizat dar mai ales frumos. Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă filmarea mea în Piatra Neamţ: domnului primar, Poliţiei, tuturor autorităţilor locale şi, nu în ultimul rând, cetăţenilor”, se arată în epistola semnată de F.F. Coppola. 

Trailer-ul oficial pentru filmul „Tinereţe fără tinereţe“:

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite