FOTO Misiune de salvare pe lacul Bicaz. 30 de copii au fost evacuaţi de pe un vaporaş eşuat pe un grind

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au fost evacuaţi de pe vas cu ajutorul unei bărci pneumatice  FOTO Salvamont Neamţ
Copiii au fost evacuaţi de pe vas cu ajutorul unei bărci pneumatice  FOTO Salvamont Neamţ

Salvamont Neamţ a fost solicitată să intervină marţi, 1 iulie, pentru a evacua un grup de copii aflaţi la bordul unei ambarcaţiuni care s-a împotmolit aproape de mal.

Grupul de circa 30 de copii din mai multe judeţe din ţară se află în aceste zile într-o tabără în staţiunea Durău. Dimineaţă, organizatorii taberei au închiriat un vaporaş care efectuează curse private pe lacul Izvorul Muntelui, dar la întoarcere, ambarcaţiunea a naufragiat pe o limbă de pământ, aproape de destinaţie. 

După ce au văzut că vasul nu reuşea să se desprindă din blocaj, cei şase profesori însoţitori şi personalul ambarcaţiunii au decis să apeleze la Serviciul Salvamont.  

„Ambarcaţiunea a rămas blocată în apropiere de vechiul drum al comunei Ceahlău. Este posibil ca pe fondul creşterii nivelului lacului, căpitanul să fi efectuat o manevră greşită, iar vaporaşul a rămas blocat, şi chiar se lăsase puţin pe o parte. Noi am fost chemaţi după un apel la dispeceratul Salvamont Braşov. O echipă formată din doi colegi care au specializare în scufundări a ajuns cu o barcă pneumatică pentru a evacua persoanele de pe vas, iar alţi doi colegi ne-au asistat de pe mal”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Întreaga operaţiune a durat circa o jumătate de oră, iar după ce s-a încheiat evacuarea copiilor, a fost eliberată şi ambarcaţiunea din blocajul de sub apă. 

„Însoţitorii au ştiut cum să procedeze că să nu se instaleze panica la bordul vasului. Operaţiunea a decurs fără incidente, iar copiilor li s-a spus că e un exerciţiu, astfel încât nu au realizat exact ce s-a întâmplat Aceştia aveau veste de salvare şi, pe rând,copiii au fost duşi cu barca pe mal”, a precizat şeful salvamontiştilor. 

Acesta a mai adăugat că a fost vorba de o premieră într-o astfel de misiune în care s-a testat şi capacitatea de intervenţie pe apă. 

Citeşte şi:

Eroare: ambarcaţiune aflată în pericol pe Coasta de Azur, căutată de ISU Neamţ pe lacul Izvorul Muntelui

Romatsa vine cu explicaţii în cazul ambarcaţiunii căutate pe lacul Izvorul Muntelui: satelitul e de vină

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite