Fostul primar şi viceprimar de Bacău, condamnaţi pentru abuz în serviciu. Sentinţele date de Tribunalul Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar şi viceprimar de Bacău au fost condamnaţi penal în urma acuzaţiilor de abuz în serviciu. Sentinţele date de Tribunalul Neamţ au fost aplicate după ce procesul a fost strămutat.

Sentințele sunt fără executare FOTO Arhiva Adevărul
Sentințele sunt fără executare FOTO Arhiva Adevărul

Judecătorii au pronunţat sentinţele în cazul lui Cosmin Necula şi Daniel Dragoş Ştefan luni, 31 iulie 2023, după un proces care a durat peste trei ani. Soluţiile pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu sunt de 3 ani de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea executării. Ele nu sunt definitive şi pot fi contestate la Curtea de Apel Bacău.

„Condamnă pe inculpatul NC la pedeapsa cu închisoarea de 3 ani (trei ani) pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie (sub forma determinării) la infracţiunea de abuz în serviciu. (...) Aplică inculpatului NC pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal“, se arată în hotărârea instanţei.

Sancţiunea completară constă în interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani.

Primarul Necula trebuie să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. La fel stau lucrurile şi în cazul viceprimarului Daniel Ştefan.

Ei trebuie să respecte şi alte măsuri impuse de magistraţi, între care  să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bacău, la datele fixate, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea şi să comunice orice deplasare care depăşeşte 5 zile. Au fost obligaţi să urmeze un program de reintegrare socială.

Foştii edili au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău. Iniţial, dosarul a fost la Tribunalul Bacău, însă pe parcursul procesului primarul Necula a solicitat strămutarea cauzei, iar Curtea de Apel a trimis dosarul la o instanţă de acelaşi grad, respectiv Tribunalul Neamţ.

Primul termen în acest dosar a fost pe 27 februarie 2020, dar pentru că o parte vătămată nu a fost prezentă, s-a dispus un nou termen pentru 11 martie.

DNA a arătat că pe 10 iulie 2017, într-o şedinţă a Consiliului Local Bacău, acuzaţii i-au determinat pe consilierii locali să adopte o hotărâre cu încălcarea dispoziţiilor legii privind regimul finanţărilor nerambursabile pentru activităţi nonprofit.

„Ca urmare a demersurilor celor doi inculpaţi, CL Bacău (...) a dispus finanţarea proiectelor depuse de două asociaţii (cu sumele de 553.000 lei respectiv 15.000 de lei) deşi acestea, în urma punctajului acordat (...), s-au clasat pe locurile 12, respectiv 20, iar proiecte având un punctaj superior au fost respinse“, conform unui comunicat DNA. În acest dosar, nimeni nu a cerut daune.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite