Liceenii cu faimă mondială din Piatra Neamţ. Au fost medaliați cu aur de National Space Society din SUA

0
Publicat:

Reuşita unor „liceeni de aur“ la un concurs de anvergură mondială, care este organizat de prestigioasa asociaţie National Space Society din SUA, a fost recompensată de Primăria Piatra Neamţ.

Suma acordată de primărie este de 30.000 de lei FOTO Facebook
Suma acordată de primărie este de 30.000 de lei FOTO Facebook

Elevii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, nouă la număr, care au făcut parte din echipa „Delphos“, au fost premiaţi de administraţia locală din oraşul străjuit de culmea Pietricica, primind suma de 30.000 de lei. Sub coordonarea profesorului Grigoruţă Oniciuc, au obţinut medalia de aur la NSS.

„Este o mândrie şi o onoare să avem, pentru al doilea an consecutiv, o echipă de elevi pietreni care câştigă premiul I la prestigiosul concurs internaţional organizat de National Space Society. Din nou, o echipă de la Colegiul „Rareş“ a demonstrat că avem tineri remarcabili, inteligenţi şi muncitori, capabili de performanţă“.

Aceasta este declaraţia primarului Andrei Carabelea, cel care propus recompensarea liceenilor, remarcând că generaţiile care vin din urmă au un potenţial extraordinar, care trebuie cultivat şi încurajat, motiv pentru care a decis acordarea sumei precizate. La fel cum a făcut-o şi anul trecut, tot pentru o altă echipă de la „Rareş“.

Liceenii din echipa „Delphos“, care au fost premiați de Primăria Piatra Neamț sunt George Alexandru Berea, Alexandru Meynaghi Aghdam, Călin Mihai Niţă, Dimitrie Dan Bolea, Ilinca Sandu, Ioan Apalaghiei, Matei Magdalina, Simon Dimitrie Lupaşcu şi Ioan Tudor Hanganu, îndrumător fiind drectorul colegiului, Grigoruţă Oniciuc, profesor de fizică.

Nu au bani să ajungă la Frisco, în Texas

„Delphos“ a fost şi numele proiectulului pus la cale de liceenii nemţeni, care-s pasionaţi de cercetare. El a fost conceput având ca temă viaţa pe o navă spaţială, una amplasată pe Phobos, un satelit al planetei Marte. Sistemul imaginat de pietreni a presupus idei novatoare despre accesul la resursele existente pe un asteroid din apropiere.

Echipa „Delphos“, la Primăria Piatra Neamț FOTO Facebook
Echipa „Delphos“, la Primăria Piatra Neamț FOTO Facebook

Ele ar asigura cele necesare supravieţuirii unei comunităţi de 10.000 de persoane. Juriul de la NSS - Space Settlement Contest a apreciat „viziunea“, acordând premiul I, la competiţie fiind prezentate 4.567 de proiecte, la care şi-au dat silinţa 26.725 de elevi de pe toate continentele.

„Este al doilea an consecutiv, după Neves de anul trecut, când elevi ai colegiului primesc premiul întâi, dovedind încă o dată că performanţa adevărată este la ea acasă la «Rareş». Este o performanţă destul de rară, ca de la acelaşi colegiu, în ani succesivi, echipe diferite, cu proiecte total diferite, să obţină premiul“, a declarat profesorul Oniciuc.

Liceenii pietreni au fost invitaţi la Frisco, Texas, la International Space Development Conference 2023, cea mai mare întrunire mondială despre explorarea spaţiului, pentru a primi premiul oferit de cele  mai implicate organizaţii, agenţii şi firme din domeniu. Dar, elevii n-au 32.000 de dolari pentru a fi prezenţi în SUA, sperând la sponsorizări.

În 2022, o altă echipă de la „Rareş“ obţinea o mare performanţă. La Space Settlement Contest, competiţie organizată de NASA, la Washinton, elevii coodonaţi tot de profesorul Oniciuc, au luat medalia de aur cu proiectul „Neves“. O navă proiectată să poată funcţiona pe o perioadă nelimitată în spaţiul extraterestru, lucru ce a însemnat conturarea unei organizări sociale, asigurarea hranei şi regenerarea resurselor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite