Reacţia prefectului de Neamț după ce Cheile Bicazului au fost iar cerute în Secuime: „Am fost extrem de dezamăgit“

0
Publicat:

Cheile Bicazului au fost cerute iar în Secuime, un verdict într-un nou proces fiind dat zilele trecute. Prefectul de Neamţ a declarat că a fost extrem de dezamăgit de atitudinea autorităţilor din Harghita.

Cheile Bicazului, unul dintre cele mai vizitate obiective din Neamț FOTO Facebook
Cheile Bicazului, unul dintre cele mai vizitate obiective din Neamț FOTO Facebook

Reacţia lui Adrian Niţă, şeful Prefecturii Neamţ, vine după ce, pe data de 27 aprilie 2023, magistraţii de la Tribunalul Harghita, au soluţionat un alt litigiu (detalii în „Adevărul“ pot fi citite aici), din domeniul dreptului civil în ceea ce priveşte stabilirea hotarului degraniţă între cele două judeţe.

„Nu am înţeles de ce a fost considerată utilă această acţiune de către autorităţile harghitene, câtă vreme un dosar judecat mulţi ani, prin toate instanţele ierarhice, nu a primit o soluţie definitivă favorabilă judeţului vecin. Am fost extrem de dezamăgit de abordarea judeţului Harghita“, a declarat Adrian Niţă.

Cererea pentru un nou proces a fost depusă la instanţa din Gheorgheni, la mijlocul lunii octombrie 2022, iar primul termen fusese stabilit pe 7 decembrie 2022, reclamant fiind Unitatea Administrativă Judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean.

În litigiul în care Harghita dorea „mutarea“ Cheilor Bicazului în Secuime, pârâte erau Prefectura Neamţ, comuna Bicaz Chei, CJ Neamţ, prefecturile şi oficiile de cadastru din cele două judeţe, obiectul cauzei fiind anularea unui act administrativ care se referea la stabilirea traseului de hotar.

Iar pe 27 aprilie 2023, magistraţii de la Tribunalul Harghita decideau: „Respinge cererea. Admite excepţia prescripţiei/tardivităţii introducerii acţiunii. Admite excepţia autorităţii de lucru judecat (efectul pozitiv). Respinge acţiunea formulată de reclamant. Document: hotărâre 472/2023 27.04.2023“.

Conflictul de graniţă dintre cele două judeţe este unul vechi, diverse procese având loc timp de mai bine de treisprezece ani. O sentinţă definitivă a fost emisă pe 13 ianuarie 2021, când Curtea de Apel Ploieşti a decis că arealul Cheile Bicazului este parte a Neamţului, fiind administrat de autoritatea judeţeană.

La debutul proceselor, prin 2009, conducerea CJ Harghita şi Primăria Gheorgheni susţineau că zona Cheilor Bicazului le aparţine, deoarece ar fi făcut parte din Ţinutul Secuiesc. Arătau că graniţa dintre judeţe ar trebui să fie înainte de defileul care duce spre Lacul Roşu.

Într-un proces în primă instanţă, în 2019, Tribunalul Prahova stabilea alt hotar, dar acest lucru a fost contestat de autorităţile nemţene, iar pe 13 ianuarie 2021, Curtea de Apel Ploieşti, prin decizie definitivă, desfiinţa soluţia anterioară prin care Cheile fuseseră „mutate“ în administrarea oraşului Gheorgheni.

Primarul de la Gheorgheni, Janos Mezei, afirma că ceva era în „neregulă“ cu limitele dintre cele judeţe, care ar fi fost modificate. După sentinţa definitivă, Csaba Borboly, preşedintele CJ Harghita, spunea că instituţia ar fi fost exclusă de instanţă din speţă, „pentru a nu fi obligată să ia în considerare probe cu valoare de 100% la pronunţare“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite