Explozia de la Hidrocentrala Stejaru, implicații cu caracter penal. Poliţia şi Inspecţia Muncii fac cercetări

0
Publicat:

Împrejurările în care s-a petrecut nedoritul incident din Neamţ, la amenajarea hidroelectrică de pe râul Bistriţa, parte integrantă a barajului de la Bicaz, sunt cercetate de mai multe instituţii.

Hidrocentrala de la Stejaru FOTO Hidroelectrica SA
Hidrocentrala de la Stejaru FOTO Hidroelectrica SA

Vineri, 22 martie 2024, în jurul orei 18.00, o puternică deflagraţie, care s-a auzit de la mare depărtare, a tulburat liniştea localnicilor din comunele nemţene Pângăraţi, Alexandru cel Bun, Tarcău, dar şi în municipiul Piatra Neamţ. Ulterior, s-a aflat că avusese loc o explozie la Hidrocentrala Stejaru.

Aceasta este situată în localitatea Pângăraţi, în imediata apropiere a Drumului Naţional 15, care face legătura dintre Piatra Neamţ şi Bicaz. Au fost pagube la hidrocentrală, curentul electric a fost întrerupt în mai multe localităţi nemţene, iar un muncitor a fost rănit. După acest incident, au fost demarate mai multe anchete.

„Cu ocazia deplasării la faţa locului şi a verificărilor efectuate s-a constatat că (...), în  urma exploziei, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Bicaz, electrician la unitatea în cauză a fost rănit. Acesta a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la o unitate medicală. Totodată, au fost sesizaţi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, pentru efectuarea de cercetări“.

Dosar penal

Acestea sunt precizările făcute de inspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Neamţ, care a mai declarat că anchetatorii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

După explozie, compania Hidroelectica a transmis că salariaţii au acţionat conform procedurilor de urgenţă. Avaria de la Stejaru nu a avut implicaţii asupra siguranţei Sistemului Energetic Naţional, curentul neprodus din momentul incidentului fiind compensat prin încărcare de la Hidrocentrala Lotru. Într-un limbaj extrem de tehnic, compania a explicat ce s-a petrecut:

„Incidentul a avut loc pe fondul unei manevre normale de oprire cu descărcare de sarcină a hidroagregatului 3 (20 MW). Astfel, la deconectarea întreruptorului de 110 kV - HA3, polul aferent fazei T a rămas nedeconectat, personalul executând manevrele de intervenţie pentru astfel de cazuri. Intervenţia a fost urmată de o explozie a camerei de stingere a polului fazei T, urmată de declanşarea grupurilor HA4 şi HA2, încărcate la 20 MW fiecare, precum şi a HA6, încărcat la 52 MW“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite