Premieră de excepţie în industria grea. O firmă din Neamț a construit reactoare de peste 200 de tone

0
Publicat:

Compania Mecanică de Echipamente Speciale (COMES) Neamţ, lider în Europa de Est în producerea de utilaje pentru industria petrolieră, petrochimică, energetică şi nucleară, a mai bifat o premieră.

Echipamentul are 35 de metri lungime FOTO COMES
Echipamentul are 35 de metri lungime FOTO COMES

La firma cu sediul pe fosta Platformă Chimică Săvineşti, în apropiere de Piatra Neamţ, au fost fabricate două reactoare de dimensiuni uriaşe, fiecare de peste 200 de tone, beneficiar fiind o rafinărie din România. Ele au rolul de a creşte eficienţa producţiei de motorină cu aproximativ 24% şi îmbunătăţirea calităţii carburantului.

Unul dintre echipamente a plecat către destinatar cu un transport agabaritic la începutul acestei săptămâni, urmând să ajungă în trei zile, iar celălalt va ieşi de pe poarta companiei pe data de 22 martie 2024.

După cum a declarat directorul COMES, Anton Măzărianu, utilajele sunt unicat în România, după anii '90 ceva asemănător nefabricându-se în ţară.

Valoarea celor două utilaje este de peste 4 milioane de euro. Realizarea reactoarelor a fost concepută de specialiştii COMES, a fost dezvoltată pe etape, presupunând etapa de proiectare mecanică, procurarea materiei prime, debitare, prelucrări mecanice ale subansamblelor, sudură, tratament termic de detensionare, probă de presiune, protecţie anticorozivă şi ambalare.

Reactoarele sunt fabricate din carbon aliat grad F22 placat cu oțelinox, grosimea virolelor (cilindri formaţi din foi de tablă nituite sau sudate) de 80 de milimetri, au masa brută de peste 200 de tone fiecare fiecare, lungimea de 35 de metri, diametru exterior de aproximativ trei metri, iar în interiorul lor se află echipamente complexe pentru stocarea hidrogenului.

„Toate aceste cantităţi sunt semnificative, dar ce le dă adevărata valoare sunt oamenii din spatele lor şi munca dedicată. Fiecare dintre cele peste 30.000 de ore de manoperă reprezintă o contribuţie esenţială la succesul unui astfel de proiect. Felicitări tuturor forţelor implicate pentru contribuţia din cadrul acestei producţii impresionante!“, a declarat directorul Anton Măzărianu.

Cele două reactoare au fost fabricate în 5 luni şi urmează a fi puse în funcţiune imediat după sosirea la rafinărie. Reprezentanţii firmei au mai transmis că această realizare împinge limitele a ceea ce este posibil în domeniul construcţiilor de echipamente grele, deschizând oportunităţi către proiecte ambiţioase care au fost odată considerate imposibile.

În februarie 2024, la firma nemţeană se consemna o altă premieră. Fusese construit şi livrat unei companii din Spania un utilaj eco-friendly, un boiler generator de abur de 25 de tone, destinat producţiei de cafea solubilă. În acest mod, COMES devenea un partener pentru firmele agroalimentare care doresc să-şi minimizeze impactul asupra mediului.

Una dintre halele firmei nemțene FOTO COMES
Una dintre halele firmei nemțene FOTO COMES

De altfel, aceasta era o a doua comandă pentru sectorul alimentar, în 2023 fiind realizată, pentru cel mai mare producător de alimente şi băuturi din Germania, o centrală termică în cogenerare pe biomasă. Pentru industria petrolieră, firma realizează echipamente de până la 250 de tone, a rezistat concurenţiei internaţionale şi are contracte cu zeci de societăţi din Europa, Golful Persic, Asia şi Africa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite