Cum ignoră legea proprietarul unui automat de țigări „închis” doar pe hârtie

0
Publicat:

Un automat care comercializa ţigarete electronice, pe o stradă din oraşul Roman, judeţul Neamţ, s-a dovedit a fi greu de închis chiar dacă era noconform, patronii firmei ignorând o primă măsură.

Automatul a fost închis câteva luni FOTO Protecția Consumatorului Neamț
Automatul a fost închis câteva luni FOTO Protecția Consumatorului Neamț

Respectivul aparat fusese amplasat pe strada Roman Vodă din municipiul aflat la confluenţa râurilor Moldova şi Siret, destul de aproape de un liceu. Respecta distanţa prevăzută faţă de unitatea de învăţământ, dar părinţii au anunţat conducerea colegiului, fiind făcute adrese către autorităţi, dorindu-se a se şti dacă totul este în regulă.

Au fost constate abateri, iar inspectori de la Protecţia Consumatorilor Neamţ au amendat firma şi închis temporar acel automat cu țigarete. Sancţiunea contravenţională dispusă a fost în valoare de 5.000 lei, iar prestarea serviciilor a fost oprită temporar până la remedierea problemelor. Lucru care nu s-a petrecut, patronii firmei hotărând să comercializeze în continuare produsele.

„Întrucât accesibilitatea utilizării acestuia de către tineri sub 18 ani nu este în niciun fel restricţionată, coroborat cu informarea incompletă a consumatorilor prin traducerea informaţiilor din marcarea originală, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă de 5.000 lei şi a fost dispusă măsura opririi temporare a prestării serviciilor“.

Acestea sunt precizările dintr-un comunicat al Protecţiei Consumatorilor. Pentru că operatorul economic greu de închis nu a respectat cerinţele impuse, unele minimale, a fost realizat un nou control. De această dată, măsurile au fost mai drastice, amenda fiind de 10.000 lei şi a fost emisă decizia de închidere pe o perioadă de până la 6 luni. În prezenţa poliţiştilor, a fost pus şi un sigiliu.

Comisarul şef de la Protecţia Consumatorilor, Vlad Ciurea, a transmis că înlăturarea sau distrugerea unui sigiliu legal aplicat constituie infracţiune: „Înlăturarea ori distrugerea unui sigiliu legal aplicat se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 1 an sau cu amendă, iar dacă fapta a fost săvârşită de custode, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă, conform articolului 243 Cod Penal“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite