Criza funerară. Orașul unde s-a scumpit până şi „ultimul drum”. De sărbătorile legale, taxele sunt şi mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii din Piatra Neamţ au votat, în şedinţa de la începutu lunii decembrie 2023, un proiect privind majorarea taxei de curăţenie percepută de administratorul cimitirelor „Eternitatea” şi „Pietricica”.

Cimitirul Pietricica din Piatra Neamț FOTO Dan Sofronia
Cimitirul Pietricica din Piatra Neamț FOTO Dan Sofronia

Această creştere este una considerabilă, de peste 100%. Taxa de curăţenie, care în prezent este  de 33,61 lei pe an, va ajunge la 79,83, fără taxa pe valoarea adăugată. Firma care gestionează cimitirele din municipiu de aproximativ 20 de ani motivează dublarea taxei prin majorarea costurilor cu transportul şi depozitarea deşeurilor.

Dacă până acum câteva luni preţul gunoaielor era de 150 de lei, acum el este de 350 de lei. Această nouă creştere se adaugă celorlalte decise tot de către consilierii locali spre finalul anului trecut, când toate serviciile oferite în locurile de înhumare au suferit ample modificări. Ce-i drept, ele nu fuseseră ajustate de aproximativ opt ani.

Astfel, concesionarea unui loc de veci pentru o perioadă de 7 ani în cimitirul Pietricica (care a fost înfiinţat după 1990), costă 96 de lei, iar pentru 25 de ani, taxa se ridică la aproximativ 380 de lei. La Eternitatea (cel mai vechi din oraş), taxele sunt mult mai mari, concesionarea pe 7 ani fiind 323 de lei, iar pentru 25 de ani, suma este de 1.130 de lei.

Unul dintre cimitire este „plin“

„Când zilnic aflăm că au crescut sau urmează să crească unele preţuri, nu-i de mirare că şi la serviciile funerare se întâmplă acest lucru. Măcar cimitirul (Pietricica - n.red.) este îngrijit, nu mai este ce era cu ani în urmă, cu noroiul până dincolo de glezne. S-au asfaltat aleile, este curăţenie, nu se mai fură. Cerceşetorii rămân o problemă, fiind uneori agasanţi şi obraznici“, spune o văduvă.

Tot pentru ultimul drum, în cimitire unele taxe sunt în funcţie de ziua înmormântării. O înhumare pentru adulţi este 302 lei, iar dacă este făcută într-o sărbătoare legală ajunge la 479 de lei. O înmormântare în criptă costă 130 de lei, de o sărbătoare legală este 193 de lei, iar în cavou 121 de lei, respectiv 201 lei, într-o sărbătoare legală. O deshumare adulţi e taxată cu 319 lei, iar de sărbători, 542 de lei.

În ceea ce priveşte reconcesiunile, şi ele diferă de la un cimitir la altul. La Pietricica, pentru 7 ani se cre 96 de lei şi 371 de lei pentru 25 de ani, în timp ce la Eternitatea sumele sunt 134 de lei, repectiv 555, pentru un sfert de veac. Alte taxe sunt pentru lucrări funerare - 126 de lei, încărcat şi transport pământ (metru cub) - 121 de lei, iar dacă acest lucru este făcut în sărbători legale, tariful este 180 de lei.

În ceea ce priveşte cimitirul Eternitatea, acesta este „plin“ de câţiva ani, nemaifiind locuri. Situaţia este pe cale să se repete şi la celălalt cimitir, care trebuie extins. Totuşi, cripte se mai găsesc de vânzare, cei care au concesionat locuri cu ani în urmă comercializându-le în prezent cu sume consistente. Cele care sunt construite pentru patru sicrie costă în jur de 3.000 de euro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite