Sentinţă aspră pentru un „băiat deştept“ din Neamţ, fost director la Apele Române. A fost acuzat de corupţie

0
Publicat:

Mihai Popescu, fost director la Apele Române – Administraţia Bazinală Siret, a fost acuzat de corupţie de procurorii DNA, primind o aspră sentinţă pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Lucrările de înduguire nu au mai fost executate FOTO Arhiva Adevărul
Lucrările de înduguire nu au mai fost executate FOTO Arhiva Adevărul

La sfârşitul acestei săptămâni, pe data de 7 decembrie 2023, Mihai Popescu, zis „Miki“, cu ani în urmă un personaj extrem de influent la Consiliul Judeţean Neamţ unde deţinea funcţia de şef al Biroului achiziţii publice, a fost condamnat la 6 ani de închisoare, sentinţa fiind pronunţată de magistraţii de la Tribunalul Bacău.

În anul 2019, din dregătoria menţionată, acuzatul a fost propulsat ca director al Administraţiei Bazinale de Apă Siret Bacău, dar noua postură i-a fost nefavorabilă, procurorii DNA inculpându-l pentru săvârşirea două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

„În temeiul art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. (două acte materiale), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, condamnă pe inculpatul Popescu Mihail, la pedeapsa de 6 (şase) ani închisoare“, se arată pe site-ul Tribunalului Bacău.

Magistraţii au mai decis, cu titlu de pedeapsă complementară, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. În acest dosar, condamnări au fost decise şi în cazul a două angajate de la ABA Siret.

Maria Diaconescu şi Anca Mirela Chiochiu, au fost găsite vinovate de complicitate la abuz în serviciu şi au primit pedepse cu suspendare de 2 ani şi 6 luni, respectiv 3 ani de închisoare. În rechizitoriu, anchetatorii au concluzionat că, în perioada 2 septembrie - 18 noiembrie 2019, „Miki“, beneficiind de ajutorul angajatelor, nu ar fi dispus rezilierea unor contracte.

Erau atribuite unei societăţi, care nu a respectat obligaţiile. Firma ar

fi subcontractat alteia lucrările de amenajare a albiei unor râuri, fapt contrar prevederilor contractului. De aceast lucru ar fi ştiut directorul, dar nu a luat nicio măsură de remediere. Procurorii au susţinut ca Administraţia Naţională Apele Române, care a pierdut 11.000.000 de lei (2,2 milioane de euro), deoarece lucrările nu au mai fost executate.

„Banii au fost alocaţi prin HG. 441/2019 pentru realizarea, în regim de urgenţă, a unor lucrări de amenajare albie râu Ţiganca în localitatea Ion Creangă, judeţul Neamţ şi amenajare albie râu Albuia în Rotunda, comuna Doljeşti, Neamţ în vederea prevenirii şi înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada februarie - mai 2019“, se mai preciza în rechizitoriu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite