Considerat pericol public, un bărbat din Neamţ refuză să fie expertizat psihiatric

0
Publicat:

Un bărbat din Neamţ, care este considerat pericol public, nu vrea să fie experizat psihiatric, internat într-un sanatoriu şi supus unui examen clinic pentru stabilirea discenământului, după ce a fost reţinut în urma unei fapte penale.

Individul a fost reținut înainte de a-și pune planul în aplicare FOTO Poliția Română
Individul a fost reținut înainte de a-și pune planul în aplicare FOTO Poliția Română

Nemţeanul în vârstă de 55 de ani, de loc din Cândeşti, a fost calmat cu greu după ce, săptămâna trecută s-a baricadat în pod, a stropit locul cu o substanţă inflamabilă şi ameninţa că îşi aruncă locuinţa în aer, folosindu-se de o butelie. A fost necesară o intervenţie cu negociator şi trupe speciale ale Poliţiei, plus pompieri.

În cele din urmă a fost imobilizat, iar instanţa de la Judecătoria Piatra Neamţ, în urma solicitării procurorilor, a decis internarea la Secţia Psihiatrie de la Spitalul Judeţean. Pentru finalizarea dosarului penal mai sunt necesare şi alte proceduri, judecătorii dispunând ca cel în cauză să fie expertizat psihiatric în centre specializate.

„Dispune luarea măsurii de siguranţă a internării medicale provizorii în Spitalul de Psihiatrie Pădureni - Grajduri, judeţul Iaşi, luată faţă de (…), internat în prezent în Spitalul Judeţean Neamţ (...) până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care înlătură starea de pericol ce a determinat luarea măsurii“, conform sentinţei din 17 decembrie.

Judecătorii au mai dispus efectuarea unei expertize medico-legale, care să stabilească eventuale afecţiuni psihice şi dacă faptele au fost comise cu discernământ. Medicii trebuie să decidă dacă se impune o măsură de siguranţă, internare medicală sau obligare la tratament medical. Cu cele decise de magistraţi nu a fost de acord acuzatul, el formulând o contestaţie.

O amplă mobilizare de forţe a fost necesară pe 11 decembrie 2022, în comuna Cândeşti, după ce un sătean nu avea gânduri paşnice. Se urcase în podul casei cu o butelie şi „anunţa“ că-şi ia zilele, prin producerea unei explozii. Ca efectul să fie cel scontat, stropise în jur cu un lichid inflamabil.

„În jurul orei 17:00, poliţiştii din cadrul Secţiei Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către mai mulţi localnici, din Bărcăneşti, cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 55 de ani, adresează ameninţări cu privire la incendierea imobilului personal, cu ajutorul unei butelii de gaz“, a transmis Poliţia Neamţ, cel în cauză fiind cercetat pentru tentativă de distrugere.

Membrii echipajelor de intervenţie au delimitat zona de risc, au evacuat toate persoanele din împrejurimi şi au debranşat locuinţa de la electricitate. Poliţiştii au pătruns în pod printr-o gaură făcută de pompieri, care au pulverizat, în acelaşi timp, un jet puternic de apă. Apoi, bărbatul pericol public a fost imobilizat în câteva secunde.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite