Cele mai stupide motive de apel la 112. Consătean mort prin electrocutare, dar în realitate mort de... beat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele de la Ambulanţă pătimesc cel mai mult de pe urma glumelor proaste. FOTO: Adevarul.ro
Cadrele de la Ambulanţă pătimesc cel mai mult de pe urma glumelor proaste. FOTO: Adevarul.ro

Într-un top al apelurilor abuzive la numărul de urgenţă 112, din primele şase luni ale anului, conduce un oltean, cu 9.544 de telefoane date, urmat de un ilfovean - 7.573, un vasluian - 6.779 şi un nemţean cu 5.695 de astfel de apeluri.

Potrivit unui raport al Serviciului de Transmisiuni Speciale despre situaţia apelurilor date la 112, în primele 6 luni din anul 2020, numărul unic de urgenţă a fost format de peste 4,8 milioane de ori, iar dintre situaţiile relatate numai 2,6 milioane au reprezentat urgenţe, peste 311.000 (6,47%) fiind apeluri abuzive.

„Cetăţenii au sunat în repetate rânduri în mod abuziv, fără să aibă o urgenţă reală, au făcut glume ori au adus injurii operatorilor, au solicitat informaţii sau au folosit linia de urgenţă în contextul unor evenimente pentru care nu era necesară intervenţia agenţiilor specializate (Ambulanţă, Poliţie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie, Salvamont, etc)“, se arată în comunicatul STS. 

Într-un nedorit clasament al celor care au apelat abuziv, pe primul loc este o persoană din Olt, care a sunat de 9.544 de ori, urmată de un ilfovean - 7.573, un vasluian - 6.779 şi de un nemţean cu 5.695 de apeluri. 

Pentru a afla motivul care-i îndeamnă să procedeze aşa ar trebui studiat fiecare caz în parte, dar psihologii spun că este vorba de ceva la limita patologicului, dacă nu cumva o depăşeşte, existând frustrări care nu-s împărtăşite cui ar trebuie, ci operatoarelor de la 112, uneori fiind folosit un limbaj obscen şi grobian.

Sancţiunile sunt între 2.000 şi 4.000 de lei

STS a dat ca exemplu de apelare abuzivă un cetăţean din Giurgiu, care suna de pe o cartelă prepay şi se recomanda ca fiind „Iulian“. Iar în două luni, a apelat de peste 1.500 de ori 112, fără a avea vreo urgenţă, dar a fost identificat de către poliţişti şi amendat, astfel că a uitat de prostul obicei. 

Apelarea abuzivă a Serviciului de urgenţă 112 se pedepseşte cu amendă de până la 2.000 de lei şi până la 200 de ore de activităţi în folosul comunităţii, iar dacă echipele de intervenţie se deplasează în teren şi constată că a fost o alertă falsă, sancţiunea poate ajunge la 4.000 de lei şi 400 de ore de muncă în folosul comunităţii. 

La fel ca în toată ţara, şi în Neamţ au fost şi mai sunt „hâtri“ care pun mâna pe telefon şi apelează 112 doar pentru a se distra, cel mai mult având de pătimit de pe urma unor astfel de situaţii cadrele de la Serviciul de Ambulanţă. Într-o iarnă, un caz petrecut în comuna Tazlău scotea în evidenţă lipsa de civism sau empatie umană. Astfel, un cetătean a sunat la 112 şi a anunţat că un bărbat este, cel mai probabil, mort prin electrocutare, lângă un stâlp de tensiune. După ce cadrele de la Ambulanţă au ajuns la pacient, s-a constatat că omul nu era decedat, ci doar beat mort, dormind liniştit. 

Întâmplarea a făcut să cadă lângă stâlp şi de aici confuzia, dar cel care l-a observat putea să facă mai mult pentru consăteanul său, având în vedere că era ger, iar acesta chiar putea muri îngheţat.

„Este revoltător şi trist că se întâmplă aşa ceva“

Dintre alte cazuri, iese în evidenţă unul de acum câţiva ani, petrecut tot în toiul iernii, pe întuneric şi un ger năpraznic de peste -20 de grade Celsius. După lăsarea întunericului, un bărbat a sunat şi a anunţat că în comuna Crăcăoani este nevoie de asistenţă medicală la o gravidă intrată în travaliu. 

Un echipaj a plecat la drum, cei aproximativ 30 de kilometri faţă de Piatra Neamţ fiind străbătuţi cu greu. La Crăcăoani, cadrele medicale au sunat din nou pe cel care făcuse apelul şi au cerut lămuriri, aflând că gravida ar sta pe o uliţă de la capătul satului, numai că, din cauza zăpezii, nu s-a mai putut înainta, iar autosanitara s-a  împotmolit în nămeţi. 

S-a cerut ajutorul unui utilaj de deszăpezire, dar la un alt apel la cel care telefonase, răspunsul a fost „număr nealocat“. Aşa că echipajul a luat-o din poartă-n poartă întrebând de pacientă, având surpriza să constate că persoana indicată era, în realitate, o bătrână de 80 de ani. 

„Mi s-a părut culmea nesimţirii gestul pe care l-a făcut acel individ. Nu-i posibil să trimiţi pe drumuri, la minus 20 de grade, nişte oameni bine intenţionaţi şi să blochezi o maşină doar pentru că cineva se distrează. A fost una dintre cele mai urâte experienţe pe care o poate avea un echipaj de urgenţă, care s-a înzăpezit şi a îngheţat din cauza unei glume proaste. Este revoltător şi trist totodată că se întâmplă aşa ceva“, declara medicul urgentist Letiţia Damoc, şefa Ambulanţei Neamţ. 

După apariţia cazului în presă, poliţiştii au reuşit să dea de urma apelantului. A fost sancţionat cu o amendă de 500 de lei, pentru că atât prevedea legea, spunându-le anchetatorilor că era băut când a apelat, fiind „la un şpriţ cu doi amici“.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Turiştii au dus coronavirusul şi în vârful muntelui. Cum s-a infectat personalul de la Cabana Dochia, din Ceahlău

Tânăr găsit în stare critică pe Ceahlău, după ce a fost abandonat de prieteni. „Murea până dimineaţă“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite