Ce locuri de muncă li se oferă refugiaţilor ucraineni. Deocamdată nu sunt prea mulţi doritori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La firmeledin Neamţ sunt 69 de ofertede muncă pentru ucraineni. FOTO Adevărul.ro
La firmeledin Neamţ sunt 69 de ofertede muncă pentru ucraineni. FOTO Adevărul.ro

Pe piaţa muncii din Neamţ au început să apară oferte care se adresează şi refugiaţilor ucraineni, angajatorii căutând personal cu studii superioare, cât şi medii. Numai doi refugiaţi, deocamdată, au contactat AJOFM.

De la începutul războiului declanşat în Ucraina de invazia forţelor militare ale Federaţiei Ruse, în localităţile din judeţul Neamţ au ajuns câteva sute de refugiaţi din ţara vecină. Parte din ei erau în tranzit spre alte ţări din Europa, dar sunt şi ucraineni care doresc să rămână. 

Iar dovezi în acest sens sunt. Aproape 20 de de copii au fost înscrişi ca „audienţi“ (un statut premergător celui de elev) la

licee şi şcoli din din Piatra Neamţ, Grumăzeşti şi Petricani. Plus că cetăţeni din Ucraina au cerut relaţii la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă despre modul în care se pot angaja.

Instituţia menţionată a comunicat că, în această săptămână, sunt disponibile 593 de job-uri, iar câteva firme au anunţat

disponibilitatea de a angaja şi refugiaţi din Ucraina, fiind 69 de cereri de personal din ţara vecină, inclusiv pentru cei cu studii superioare. 

Sunt doriţi şase ingineri tehnologi textile şi câte unul în

specializarea chimist, mecanic şi programator. Ar mai fi nevoie de patru electricieni, cinci sudori şi 40 de necalificaţi.

La personalul licenţiat condiţiile cerute sunt cunoaşterea limbii române, engleze sau italiană. Angajatorii anunţă că oferă ucrainenilor aceleaşi condiţii ca şi personalului român, între care tichete de masă, transport gratuit şi alte beneficii ce rezultă din contractul de muncă.  

„Doar doi cetăţeni ucraineni s-au înregistrat în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ. Este vorba de un medic veterinar şi un economist. Sunt firme care au disponibilitatea de a angaja cetăţeni ucraineni, deocamdată doar din zona Piatra Neamţ. Vorbim de 69 de locuri de muncă vacante, inclusiv pentru persoane cu studii superioare, oferite de doi agenţi economici“, a declarat Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamţ. 

În Neamţ, în această săptămână, sunt oferite doar 593 de job-uri, marea majoritate fiind pentru personal necalificat şi cu studii medii. Angajatorii nu au mare nevoie de licenţiaţi, astfel că solicitările privesc doar 24 persoane cu studii superioare, în majoritate ingineri, cu specializări ca tegnologi, electrotehnişti, industrie uşoară sau mecanici. 

Revenind la cetăţenii ucraineni, Titela Popescu, directorul AJOFM Neamţ, a menţionat: „Încadrarea a persoanelor ce provin din zona de conflict armat, care nu deţin documente care să probeze calificarea profesională sau experienţa în activitate necesare ocupării unui loc de muncă, se poate realiza, pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declaraţiei pe propria răspundere“. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Sindicalist MAI, mesaj către şefi după incendiul din sediul Poliţiei: „Moartea are libertate de mişcare“

Imaginea Primăriei Bicaz pe Facebook: o tânără senzuală, cu piercing, care îşi face selfie. Primarul dă vina pe hackeri

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite