Şef de Salvamont, medic de profesie, despre rutina la Cota 1.850: „Suntem singuri contra naturii“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noapte sau zi, salvamontiştii din Ceahlău sunt pregătiţi pentru intervenţii FOTO Facebook
Noapte sau zi, salvamontiştii din Ceahlău sunt pregătiţi pentru intervenţii FOTO Facebook

Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ, spune că a fi salvator nu implică nimic idilic, ci doar riscuri asumate fie noapte, ploaie, zăpadă, gheaţă sau viscol.

A fi salvamontist poate fi considerat de unii ca fiind „cool“, din sfera boemului, oamenii fiind tentaţi să considere ca fiind idilice plimbările pe potecile muntelui, răsăritul sau apusul de soare, fotografii norocoase cu caprele negre etc. 

Numai că viaţa lor, meseria lor, înseamnă cu totul altceva: temeinice cunoştinţe medicale şi de utilizare a aparaturii de prim ajutor, tehnici de alpinism, schi, condiţie fizică extremă şi multe, multe, foarte multe antrenamente. Şi peste toate, intervenţii grele, uneori în cazul unor turişti veniţi total nepregătiţi pe munte şi care devin propriul lor duşman. 

În aceste situaţii sunt chemaţi salvamontiştii, în misiuni

contracronometru şi care în marea majoritate a situaţiilor reuşesc să salveze victimele indiferent dacă e ploaie, viscol, întuneric, ori dacă masivul e o platoşă de gheaţă. 

Celor mai aventuroşi le recomandăm să citească, încet şi fără grabă, rândurile scrise de Raul Papalicef, şeful salvatorilor montani din Ceahlău, Neamţ, unele în care vorbeşte şi despre rutina cotidiană. 

„La fiecare sfârşit de săptămână, o echipă salvamont asigură intervenţia în baza de altitudine din zona superioară a Masivului Ceahlău. Urcă înainte de sosirea primilor turişti, verifică traseele, comunicaţiile şi când situaţia o impune fac analiza stratului de zăpadă. Dacă trebuie să intervină, cel mai mare duşman este timpul. Niciodată nu ai timp. Orele curg încet în baza salvamont. Între rapoartele de tură se fac exerciţii tematice, exerciţii de pregătire cu candidaţii aspiranţi, simulări“, arată Papalicef, medic de profesie. 

slvmoneamt2

Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ FOTO Facebook

Salvamontistul explică acest lucru ca fiind o rutină a sistemului, menită să îi ţină permanent în alertă, permanent pregătiţi pentru cele mai grele situaţii. De-a lungul anilor, sute de oameni au primit a doua şansă la viaţă şi au fost smulşi din ghearele viscolului, pentru că echipa a fost la datorie, a câştigat în lupta cu timpul. La sfârşitul turei coboară ultimii de pe munte, mai întotdeauna pe traseul cel mai expus. 

Familie cu un copil de opt luni surprinsă de viscol pe munte 

„Mai sunt puţine ore până când se lasă noaptea şi câteodată forţele naturii se dezlănţuie furibund. Sînt singuri şi sunt conştienţi că nimic nu trebuie să li se întâmple, findcă ei sînt pe cont propriu. Pe ei nu vine nimeni să-i ajute. Pentru ei nu există o echipă de prim răspuns sau cel puţin nu există una care să ajungă în timp util. E lungul drum spre casă a salvatorului montan“, conchide şeful Salvamont Neamţ. 

Iată şi exemple ale unor „temerari“, care s-au aventurat pe munte exact când nu trebuia. Pe 12

februarie 2022, prin jurul orei 17:00, echipa Salvamont Neamţ de la Baza Dochia a fost anunţată că un grup de trei turişti din Iaşi a rămas blocat în zona unor stânci. Erau aproape de refugiul montan de la cota 1.800 de metri şi s-a putut interveni, deşi condiţiile meteo erau aprige, iar cei trei ieşeni au fost extraşi din zona periculoasă. 

slvmoneamt1

Salvamontiştii nemţeni, în timpul unei misiuni FOTO Facebook

Cum a fost misiunea, a detaliat Raul Papalicef: „Temperatura în zona înaltă a Masivului Ceahlău era undeva la -25 de grade Celsius, iar vântul la rafală atingea 90 de km/oră, ceea ce conform echarturilor internaţionale echivala cu un windchill de -45 de grade Celsius. 

Pe data de 18 decembrie 2021, de inconştienţă majoră au dat dovadă doi bucureşteni, care intenţionau să ajungă la Cabana Dochia, pe traseul Lutu Roşu, unul care pleacă din satul Izvorul Muntelui, de la poalele Ceahlăului. Aveau cu ei şi copilul, în vârstă de doar opt luni, iar la un moment dat au fost surprinşi de viscol. 

Nu-şi luaseră nicio măsură de precauţie, au ignorat iarna, nu aveau cazare asigurată la adăpostul alpin şi nici măcar un număr de telefon în caz de urgenţă. Norocul lor a fost că, în momentul când nu au mai putut înainta, au găsit pe un indicator numărul Dispeceratului Naţional Salvamont. Un salvamontist le-a preluat copilul, aplicându-i pături termice şi i-a dus apoi pe toţi trei la cabană.“ 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Un incendiu uriaş a afectat două judeţe. Banala iarbă arzând a lăsat un gospodar fără agoniseala de-o viaţă FOTO

Ce li se pregăteşte proprietarilor de clădiri aflate în paragină. A fost întocmit un recensământ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite