Bătrână condamnată la închisoare după ce a provocat un accident cu trei morți. Daunele uriașe pe care trebuie să le achite

0
Publicat:

O femeie de 85 de ani, din Neamţ, a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de producerea unui accident rutier soldat cu trei morţi. Instanța a obligat-o pe femeie la plata unor daune de 170.000 de euro, însă averea acesteia este sub 6.000 de euro

Trei persoane au decedat în nedoritul eveniment rutier FOTO ISU Neamț
Trei persoane au decedat în nedoritul eveniment rutier FOTO ISU Neamț

Sentinţa definitivă de condamnare a Terezei Petruţ, o bătrână din din Săbăoani, județul Neamț, care a traversat neregulamentar un drum foarte circulat provocând un accident cu trei morți, a fost pronunţată de către magistraţi ai Curții de Apel Bacău săptămâna trecută. Judecătorii au mai decis ca octogenara să achite rudelor decedaţilor daune de 170.000 de euro.

Acest lucru este puţin probabil să se petreacă deoarece octogenara nu are venituri sau mari proprietăţi, fiind văduvă.

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de către părţile civile (...) şi inculpata Petruţ Tereza, împotriva sentinţei penale nr.257 din 12.06.2023, pronunţată de Judecătoria Roman, în dosarul nr. 3382/291/2022. Respinge cererea părţilor civile apelante de acordare a cheltuielilor de judecată în apel. Definitivă“, se arată în decizia Curţii de Apel Bacău, din 15 februarie 2024.

Instanţa băcăuană a decis ondamnarea fără executare ţinând cont de vârsta bătrânei, de faptul că au fost omoruri din culpă, nu premeditate, având drept cauză o traversare a străzii printr-un loc nepermis. Bătrâna a mai fost obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Săbăoani sau a unităţilor din subordine, pe o perioadă de 90 de zile.

În ceea ce priveşte despăgubirile, judecătorii au considerat că ele trebuie achitate în totalitate de către acuzată, nu de firmele unde erau asigurate maşinile implicate în accidentul cauzat de o traversare neregulamentară.

Pentru achitarea daunelor materiale şi morale solicitate de rudele persoanelor decedate, anchetatorii au instituit sechestre asigurătoare pe „averea“ autoarei tragediei. Este vorba despre o casă de locuit din chirpici, de 90 de metri pătraţi, o anexă, 379 de metri pătraţi de teren aferent construcţiilor şi circa 4.500 de teren agricol, toate evaluate la mai puțin de 30.000 de lei.

„A traversat fără să se asigure un drum european intens circulat. Instanţa, pe baza raportului de expertiză criminalistică şi a celorlalte mijloace de probă din dosar, a concluzionat că inculpata a cauzat accidentul în care şi-au pierdut viaţa trei persoane prin acţiunea sa total neglijentă, şi fără o asigurare temeinică“, se arată în motivarea sentinţei.

Două dintre victime se pregăteau de înmormântarea unei rude

Groaznicul accident a avut loc pe 22 noiembrie 2019, la prânz, în apropierea comunei Săbăoani, judeţul Neamţ, pe Drumul European 85, când un şofer de 39 de ani, din Bacău, a fost surprins de apariţia octogenarei pe șosea, care începuse să traverseze strada neregulamentar, după ce coborâse dintr-un microbuz.

Pentru a o evita pe femeie, șoferul a virat stânga, a pierdut controlul volanului şi s-a ciocnit cu un autoturism ce venea din sens opus, în care se aflau un tânăr de 18 ani şi mama, de 38 de ani, din Barticeşti, Neamţ.

Accidentul de pe E85 a avut loc în noiembrie 2019 FOTO ISU Neamț
Accidentul de pe E85 a avut loc în noiembrie 2019 FOTO ISU Neamț

La locul accidentului au fost trimise echipaje de la Ambulanţă şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, care au constatat că toate cele trei persoane erau încarcerate. Din păcate, pentru cei doi şoferi implicaţi nu s-a mai putut face nimic, iar femeia a fost scoasă în viaţă din maşina făcută zob şi transportată la spital în stare gravă. Nu a mai putut fi însă salvată, în pofida eforturilor medicilor de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman.

Ulterior, detalii şocante aveau să iasă la iveală în acest caz. Mama şi fiul care au murit în accidentul provocat de imprudența bătrânei mai aveau circa zece kilometri până acasă, după ce făcuseră cumpărături pentru înmormânarea unei rude apropiate, care decedase cu câteva zile în urmă.

„Un bărbat de 39 de ani ar fi virat stânga pentru a evita impactul cu o femeie care s-ar fi angajat în traversarea străzii prin loc nepermis, moment în care a pierdut controlul asupra direcţiei, a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr de 18 ani. În urma impactului, a rezultat decesul ambilor conducători auto şi rănirea unei femei“, se arăta într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite