Doi ani de la tragedia din Spitalul Neamţ, unde zece pacienți au ars de vii. Ancheta este încă în derulare

0
Publicat:

Au trecut doi ani de la tragedia din Spitalul Județean Neamţ, acolo unde în seara de 14 noiembrie 2020 şi-au pierdut viaţa zece pacienţi, care au ars de vii. Ancheta nu este finalizată nici acum.

Incendiul a izbucnit în seara zilei de 14 octombrie 2022 FOTO Arhiva Adevărul
Incendiul a izbucnit în seara zilei de 14 octombrie 2022 FOTO Arhiva Adevărul

Ancheta declanşată de procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este încă în derulare, iar în acest timp rudele îşi plâng morţii, aşteptând să afle cine sunt vinovaţi de cele petrecute.

La Piatra Neamţ, în biserica din curtea unităţii sanitare a avut loc o slujbă de pomenire a bolnavilor care au sfârşit dramatic în Secţia ATI, participând la ea conducerea spitalului şi cadre medicale. Un ritual similar a fost la Roman, unde familia Cazan a făcut cele creştineşti pentru Mihai Militaru, care a sfârşit în incendiul din spital.

„Moartea lui va rămâne pentru mine o amintire neclară. Nu ştiam cât poate să doară. Mă agăţ de ultimile amintiri şi mi le reîmprospătez, încercând să salvez fiecare detaliu. De atunci (ziua incendiului - n. red.) viaţa mea, dar mai ales a mamei, s-a împărţit în două perioade: când tu trăiai şi acum, când nu mai eşti. Acasă pare că are alt sens fără tine“. Aceste rânduri sunt postate pe contul de socializare al Danielei Cazan, fiica celui decedat la 83 de ani în incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ.

Cât despre ancheta în acest caz, nu se ştie când va fi terminată, fiind efectuate diverse acte procedurale, procurorii dispunând, la cererea avocaţilor acuzaţilor sau ai aparţinătorilor victimelor, noi expertize.

Avocatul Alexandru Iştoc, cel care reprezintă interesele familiei Cazan în dosarul incendiului de la Spitalul Neamţ, a declarat, pentru MonitorulNeamţ.ro, că a fost înştiinţat despre altă ordonanţă, la 2 noiembrie. Rudele unui pacient decedat într-un salon alăturat celui în care a izbucnit incendiul au cerut să se stabilească dacă acesta a murit din cauza intoxicării cu fumul din secţie.

În această speţă, ancheta nu-i finalizată, urmărirea penală vizând mai multe persoane de la Spitalul Judeţean Neamţ, printre acestea fiind şi şase foşti manageri.

Incendiul ar fi fost cauzat de o candelă lăsată nesupravegheată. Consecinţele au fost deosebit de grave: moartea a 10 pacienţi cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani, vătămarea corporală a unui medic şi a unei asistente. Plus degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor medicale, a instalaţiilor electrice şi a echipamentelor de ventilaţie pentru pacienţi. Cercetarea penală vizează infracţiuni de ucidere din culpă, vătămare din culpă, distrugere din culpă în formă calificată, etc. Se vehiculează că, în condiţiile generate de pandemie, s-ar fi modificat circuite medicale din Secţia ATI, dar fără avizele necesare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite