Aventurile lui Merişor, interlopul periculos căutat de oamenii legii din toată ţara pentru un noian de fărădelegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupu Merişor este căutat în toată ţara FOTO Poliţia Română
Lupu Merişor este căutat în toată ţara FOTO Poliţia Română

Merişor Lupu a fost arestat în lipsă, interlopul dat în urmărire generală fiind bănuit că făcea parte dintr-o grupare de criminalitate organizată extrem de periculoasă.

Poliţia Română l-a dat în urmărire naţională pe Merişor Lupu, un individ din Roman în vârstă de 48 de ani, pe numele căruia Tribunalul Neamţ a emis un mandat de arestare în lipsă pentru mai multe capete de acuzare, între care şantaj, camătă, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire, etc. 

Potrivit anchetatorilor, în anul 2017, împreună cu mai multe persoane din oraşul menţionat, el a format o grupare de

criminalitate organizată bazată pe relaţii de rudenie şi prietenie, al cărei scop a fost obţinerea de taxe de protecţie de la patronii unor săli de jocuri de noroc prin intimidare şi ameninţarea cu acte de violenţă. 

„Semnalmente: înălţime - 1,75 m, greutate - 94 de kilograme, părul şaten şi ochii căprui. Ca semne particulare, el are următoarele tatuaje: un trandafir roşu pe umărul drept, un dragon verde pe antebraţ, o femeie de culoare albastră pe omoplatul drept şi o altă femeie de aceeaşi culoare pe abdomen. Oricine poate furniza informaţii în

vederea depistării acestuia este rugat să apeleze 112, ori să ia legătura cu cea mai apropiată unitate de Poliţie“, se precizează pe site-ul Poliţiei Române. 

În acest caz, după „filajul“ de rigoare, destructurarea grupării a avut loc în zorii zilei de 23 noiembrie 2020, când au fost organizate mai multe percheziţii, care au vizat persoane ce percepeau taxe de protecţie administratorilor unor săli de jocuri electronice de noroc, existând informaţii că astfel de practici durau de trei ani. 

Au fost reţinute atunci patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, dar cu propunere de arestare au ajuns la Tribunalul Neamţ numai fraţii Tănase, Gabriel, în vârstă de 39 de ani, Sorin, de 42 de ani şi Aurel,

de 50 de ani, care au fost trimişi după gratii pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. 

Până şi alimente erau date cu... camătă 

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2017, şase persoane, din municipiul Roman, judeţul Neamţ, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate,

în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, comunica Poliţia Neamţ. 

Cele nouă descinderi imobiliare efectuate de poliţiştii şi procurorii de la Direccţia de Investigare a 

Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Neamţ s-au soldat cu indisponibilizarea a patru autoturisme, a căror valoare este de câteva zeci de mii de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit. 

merisorlupu politia

Anchetatorii susţin că membrii grupării ar fi ameninţat cu acte de violenţă atât angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile de jocuri, cât şi clienţii, acţiunile de indimidare determinând proprietarii spaţiilor să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 - 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, din Roman, ar fi oferit diverse bunuri (alimente şi de altă natură), precum şi sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş. 

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobândă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform DIICOT. În cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobânzile creşteau zilnic, iar persoanele cu datorii erau ameninţate şi constrânse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor. 

La activităţile din cadrul percheziţiilor efectuate în noiembrie anul trecut, au mai participat cadre ale Serviciului de Investigaţii Criminale de la Poliţia Neamţ, Inspectoratului de Jandarmi Neamţ şi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău „Alexandru cel Bun”, suportul de specialitate fiind asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Un poliţist care merită felicitat. Cum a salvat două persoane dintr-o maşină în flăcări, care apoi a explodat

Elev rănit foarte grav în clasă. A fost transferat la o clinică universitară cu elicopterul

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite