Românul care l-a asasinat în stil mafiot pe „cuscrul“ lui Adi Minune este cel mai căutat criminal din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţeanul Liviu Miluţ Ciucheş, cunoscut drept locotenent al liderului interlop cunoscut drept „Împăratul” (pe numele lui real Ioan Anton), este un asasin cu sânge rece. O grupare de interlopi români acţiona în străinătate, exploatarea prostituatelor fiind motivul pentru care a fost comandată o crimă

Liviu Miluţ Ciucheş, din satul Nisiporeşti, comuna Boteşti, judeţul Neamţ, un individ de 27 de ani, figurează pe site-ul european al urmăriţilor, eumostwanted.eu - „Most wanted“, ca fiind cel mai căutat criminal din Europa. El este şi pe lista Poliţiei Române la categoria următiţi internaţional, deoarece pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă. 

„În perioada aprilie 2014, în timp ce se afla pe teritoriul Irlandei, inculpatul, împreună cu alţi cetăţeni români, au constituit un grup de criminalitate organizată cu scopul obţinerii de venituri financiare din fapte ilegale, fiind suspecţi de comiterea de acte materiale ale infracţiunilor de şantaj, omor calificat, tentativă la omor calificat şi tâlharie calificată. Semnalmente: înălţime 1,75 m, greutate cca. 85 kg, corpolenţă atletică, ochii căprui, faţa rotunda, păr saten, tip

drept“, se arată pe site-ul Poliţiei Române. 

Comunicatul nu detaliază pe marginea cazului, dar amănunte din cele petrecute în Irlanda acum 6 ani au fost relatate de presa românească şi străină, ieşind la iveală

astecte terifiante despre faptele cu care se ocupă „afară“ unii dintre conaţionali. 

Darea în urmărire internaţională a lui Liviu Ciucheş este încă un pas în ancheta ce vizează rezolvarea unei speţe cu mai mulţi acuzaţi români şi survine unei alte reuşite a autorităţilor române şi irlandeze în acest caz. Pe 28 septembrie 2020, Ioan Anton, cunoscut prin Irlanda ca „Împăratul“,  de 43 de ani, tot din Nisiporeşti, Neamţ, şi el inclus în categoria „Most wanted“, era prins în ţara europeană menţionată. 

Era urmărit deoarece ancheta a stabilit că era şeful grupării de criminalitate organizată, exploatând prostituate românce, alte fapte constând în perceperea taxelor de protecţie, spargerea de bancomate prin aruncarea lor în aer cu ajutorul explozibililor, comiterea de tâlhării sau şantajuri. Pentru o crimă extrem de violentă, petrecută în 2014, pe care o ordonase în Irlanda, Tribunalul Bucureşti emisese, anul trecut, în cazul lui Ioan Anton, un mandat de arestare preventivă în lipsă. 

„În aprilie 2014, în timp ce se afla pe teritoriul Irlandei, bărbatul, în calitate de lider, împreună cu alţi cetăţeni români, s-ar fi constituit într-un grup de criminalitate organizată (...) şi ar fi săvârşit acte materiale ale infracţiunilor de şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată“, se arata într-un comunicat al Poliţiei Române.

Un denunţ a furnizat date esenţiale pentru anchetă

Victima omorului a fost Virgil Buşă, tatăl lui Franco, prietenul de la acea vreme a fiicei manelistului Adi Minune. În urma unei reglări de conturi între bandele de români din Irlanda, care a plecat de la 

prostituate, bucureşteanul deceda pe 13 aprilie, la un spital din oraşul Blanchadstown. În primă fază, autorităţile străine bănuiau că infracţiunea este rezultatul unui jaf, au fost reţinuţi câţiva suspecţi, dar

au fost eliberaţi. 

Omorul avea să fie rezolvat în România, câţiva ani după, în urma unui denunţ, posibil membru al reţelei din Irlanda, care a acceptat să colaboreze cu anchetatorii, cel mai probabil pentru a i se reduce din condamnare. 

Astfel, pe 28 septembrie 2016, ample descinderi ale procurorilor DIICOT aveau loc la Roman, Vaslui şi Dâmboviţa, fiind ridicate sume în euro şi lei, un laptop, cinci smartphone, 47 de comprimate cu efect anabolizant, înscrisuri şi obiecte cu valoare probatorie. Apoi, au fost arestate cinci persoane, patru din Neamţ şi una din Vaslui, pentru implicarea în omor, dar şi pentru alte fărădelegi. 

„S-a înregistrat un denunţ în care a fost descris modul în care a fost ucisă o persoană de sex masculin, în aprilie 2014, în localitatea Navan, Irlanda. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că, la data de 10 aprilie 2014, în jurul orei 01.45, la ordinul liderului grupării, membrii acesteia au acţionat în mod concertat pentru uciderea unui bărbat care ar fi încercat să-şi impună autoritatea în zona de acţiune a grupării infracţionale. La aceeaşi dată, suspecţii au exercitat acte de violenţă (cu răngi şi cuţite) asupra a două persoane vătămate, lovindu-le în zona capului“, comunica DIICOT Bucureşti.

Crimă cu premeditare

Anchetatorii mai precizau că autorii au acţionat în mod premeditat în vederea uciderii victimei, aceasta fiind urmărită şi supravegheată chiar din imobilul unde locuia, în oraşul irlandez Navan, autorii închiriind o locuinţă la parterul clădirii: 

„În timp ce victima se afla acasă, membrii grupării, înarmaţi cu arme albe, au pătruns în interior prin efracţie, spărgând uşa de acces şi procedând la lovirea cu cruzime a tuturor persoanelor aflate în locuinţă, în special a persoanei vătămate şi sustrăgând aparatură electronică“. 

Imagine indisponibilă

Virgil Buşă, victima violentei crime. FOTO Ştiri diaspora

Cercetările au arătat că Virgil Busă a încercat să se salveze, sărind de la etajul II, dar agresorii l-au prins când încerca să fugă, continuând să-l lovească, în special în zona capului. Bucureşteanul a reuşit să ajungă într-un garaj, acolo unde a fost găsit de poliţiştii alertaţi de violenţa încăierării. A fost transportat la spital, dar leziunile suferite au provocat decesul. 

Ancheta a mai stabilit că, înainte de agresiune, Ioan Anton l-a ameninţat pe Buşă, cât şi pe o altă persoană vătămată, o prostituată, că vor avea de suferit dacă nu i se achită, periodic, sume de bani cu titlu de taxe de protecţie, respectiv 7.000 de euro, plus 350 de lire la fiecare două zile. 

Se pare că Buşă, zis şi „Gil“, încerca să pătrundă pe piaţa prostituatelor, două dintre „fetiţe“ aflându-se în apartament cu el în momentul atacului. Procurorii DIICOT mai precizau că, la un moment dat, cel care a ordonat crima era în arest la domiciliu pe teritoriul Irlandei de Nord, pentru atacarea unor bancomate prin folosirea de explozibili. Profitând că nu era arestat preventiv, Anton a dispărut de la adresa unde era consemnat, reuşind să mai stea ascuns încă un an şi jumătate.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Spargeri în serie la sediul PNL. Suspecţii au fost reţinuţi în urma unor percheziţii. Prejudiciul este de zeci de mii de euro

Coşmarul unei fete violate de tată ani în şir, curmat de fratele ei. Băiatul a surprins incestul şi a anunţat Poliţia

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite