Autobuze electrice în Neamț. Proiecte verzi de zeci de milioane de euro, prin programe naționale și europene

0
Publicat:

Consiliul Judeţean Neamț derulează mai multe proiecte verzi în valoare de zeci de milioane de euro. Cu aceste fonduri, în Neamţ vor fi cumpărate autobuze electrice, pentru unele dintre ele fiind deja semnate contractele de achiziţie.

Autoritățile vor să achiziționeze câteva zeci de autobuze electrice FOTO CJ Neamț
Autoritățile vor să achiziționeze câteva zeci de autobuze electrice FOTO CJ Neamț

În total, în urma parteriatelor semnate cu administraţia locală din Piatra Neamţ, prin oraş şi localităţile din apropiere ar urma să circule 69 de astfel de mijloace destinate transportului de călători. Acestea le vor înlocui pe cele clasice, poluante.

În ultima şedinţă a CJ, pe 12 octombrie 2022, a fost aprobat un alt proiect, care vizează înnoirea parcului de vehicule prin PNRR, pentru încă zece astfel de autobuze. Ele vor fi prevăzute cu patru staţii de încărcare rapidă şi zece de încărcare în autobază. Valoarea este de circa 28 milioane de lei.

„În anul curent, Consiliul Judeţean, în parteneriat cu administraţia publică locală, a depus o cerere de finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru 18 de autobuze electrice, urmând să mai depunem una, după şedinţa de miercuri, 12 octombrie, pentru altele zece“, a declarat Ionel Arsene, şeful CJ Neamţ.

Alt proiect, cu finanţare prin Programul Operaţional Regional, vizează cumpărarea a 41 de autobuze. Valoarea este de 54 milioane de lei, adică aproape 11 milioane de euro. Preşedintele Arsene a mai spus că pentru 21 dintre ele s-a semnat contractul de furnizare, iar pentru celelalte este în derulare achiziţia publică.

Prin achiziţionarea noilor autobuze electrice se va moderniza semnificativ autobaza de transport public şi se va asigura un sistem de călătorie eficient, cu accent pe  îmbunătăţirea condiţiilor oferite, reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi a gazelor cu efect de seră.

Dincolo de aceste proiecte, administraţia din Piatra Neamţ derulează altul, fiind demarate ample lucrări de infrastructură pe principalele străzi şi bulevarde din oraş, valoarea totală fiind de aproximativ 90 de milioane de lei, adică 18 milioane de euro. Practic, oraşul este un mare şantier.

Urmează să fie create benzi speciale pentru transportul în comun, piste de biciclete şi vor fi recompartimentate traseele. Mai este prevăzut construirea a două poduri în locul celor care nu mai prezintă siguranţă, reamenajarea trotuarelor, a spaţiilor verzi, reorganizarea parcărilor, îngroparea cablurilor şi montarea de mobilier urban nou.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite