ANPC a închis o firmă de catering din Piatra Neamț. 15 elevi au ajuns la spital din cauza mâncării alterate
0Un focar de toxiinfecție alimentară a dus la internarea mai multor elevi, iar inspectorii ANPC au descoperit condiții șocante într-o bucătărie care livra mâncare către școli.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a închis temporar firma de catering Iri & Gabhor SRL din Piatra Neamț, în urma unui control care a scos la iveală nereguli grave în bucătărie. Decizia vine după ce mai mulți elevi au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar cinci dintre ei au fost internați, prezentând simptome specifice unei toxiinfecții alimentare.
Descoperiri alarmante în bucătărie
Inspectorii ANPC au constatat că în spațiul de preparare al mâncării erau folosite ingrediente fără etichetă și echipamente într-o stare avansată de degradare. „Au fost identificate materii prime neconforme: pulpe pui, carne vită şi untură vită congelate, fără elemente de identificare şi caracterizare”, au transmis reprezentanţii ANPC.
Mai mult, în bucătărie au fost găsite ustensile din lemn uzate, precum linguri, tocătoare și suporturi pentru grătar, precum și un rastel metalic pentru depozitarea legumelor cu urme de rugină. „Pereții din camera de refrigerare nu erau igienizați”, au adăugat comisarii.
Amenzi și măsuri urgente
Firma a fost amendată cu 50.000 de lei și va rămâne închisă până la remedierea tuturor deficiențelor constatate. Potrivit news.ro, firma este considerată principalul suspect într-un focar de toxiinfecție alimentară izbucnit săptămâna trecută, când 15 elevi au ajuns la spitalul din Piatra Neamț după ce au consumat mâncare livrată de acest furnizor.
Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă verificările pentru a stabili cu exactitate responsabilitățile.