Video „Ce prăjiți aici? Ăsta e motorină!”. Reacția unei bucătărese dintr-un restaurant din București la întrebarea lui Piedone

0
Publicat:

Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a desfășurat controale la două restaurante din București. Au fost acordate mai multe amenzi, iar acestea au fost închise temporar.

Cristian Popescu Piedone, în timp ce arată uleiul dintr-un restaurant  Foto: Captură video ANPC
Cristian Popescu Piedone, în timp ce arată uleiul dintr-un restaurant Foto: Captură video ANPC

În timpul unui control, Piedone a cerut explicații despre conținutul unui recipient cu ulei încins, folosit timp de mai mult timp în bucătărie. Răspunsul primit de la bucătăreasa responsabilă l-a șocat:

Piedone: Ce prăjiți aici?

Bucătăreasă: Nu știu.

Piedone: A, el prăjește? El e bucătarul?

Bucătăreasă: Nu, el e ajutorul.

Piedone: Păi și el prăjește aici? Dacă dumneavoastră nu știți… ce îi dați să prăjească? De când spunem noi de ulei, de când spunem noi de toate nenorocirile ăstea cu uleiul, oare nu ați înțeles lucrul ăsta nici acum? Uitați-vă puțin! Ăsta e motorină, nu mai e (ulei)…”.

Uleiul folosit în bucătăria restaurantului avea o culoare și o consistență care nu mai semănau deloc cu un produs comestibil. Deși ANPC avertizează de mai mult timp în legătură cu riscurile folosirii uleiului refolosit excesiv, unele restaurante continuă să ignore reglementările.

Să ne chemați lunea ca să vă facem curățenie”, a spus Piedone, într-un clip video.

Nu e vorba doar de o greșeală, ci de o atitudine. Când bucătăreasa nu știe ce se prăjește în ulei, avem o problemă gravă. Oameni buni, mâncarea nu e joacă!”, a mai spus acesta.

Restaurante amendate și activitățile oprite temporar

Un control a fost efectuat la restaurantul Wiener Haus, din Bulebardul Dacia, nr. 137. Potrivit șefului ANPC, „aspectele reclamate se constată parțial, la data și ora controlului”:

- existență de materie primă cu data durabilității minimale depășit;

- materie primă și preparate alimentare fără elemente de identificare din care să rezulte data limită de consum;

- preparatele alimentare de la masa caldă nu respectă prevederile ordinului 976/1998 în ceea ce privește temperatura de păstrare a acestora;

- măsura gradată pentru servirea băuturilor alcoolice nu este omologată;

- lista meniu nu respectă prevederile ordinului 201/2022;

- blocul alimentar nu este igienizat corespunzător;

- aragazul prezintă depuneri masive de grăsime și arsură alimentară;

- agregatele frigorifice prezintă zone de vopsea exfoliată și rugină;

- zona de depozitare a materiei prime, situată în subsolul unității, prezintă pereți cu zone de vopsea exfoliate;

- pentru spațiul de joacă din interiorul unității, nu a putut fi prezentat un grafic al igienizării.

Operatorului economic i-au fost aplicate patru sancțiuni, în cuantum de 25.000 lei, si a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor. Totodată, au fost retrase de la consum preparate alimentare și materie primă în cantitate de 7,36 kg, în valoare de 361 lei.

Un control operativ a avut loc și la Autoservirea Foișor, restaurant situat pe Strada Traian nr. 224, unde s-au constatat următoarele:

- „Spații frigorifice neigienizate cu zone de rugină și chedere depreciate;

- Nerespectare vecinătăți în camera frigorifică (ouă, pește, produs finit ciorbă, brânzeturi, produse din carne);

- Utilizare bureți din sârmă și ustensile neprofesionale;

- Tubulatură exterioară hotă cu depuneri masive de grăsime;

- Schimbare stare termică la produsul sarmale (acestea se aflau depozitate în stare congelată);

- Materie primă fără elemente de identificare;

- Cașcaval feliat, porționat fără data durabilității minimale;

- Varză murată cu mucegai.

Operatorul economic a primit trei sancțiuni în valoare totală de 20.000 de lei. ANPC a oprit de la comercializare 41,3 kg de produse în valoare de 1.174 lei, iar activitatea a fost oprită temporar.


Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite