Secretele celei mai aromate pălinci de gutui, cuprinse într-un reţetar bihorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandu de la Pericei
Sandu de la Pericei

Alexandru Tătar, un producător de palincă mereu prezent la târgurile tradiţionale, a adunat un reţetar de preparare a renumitei licori, dar cel mai mult se laudă cu Palinca de Gutui.

Palinca lui Sandu de la Pericei se face ca la carte. Bărbatul a cules reţetele şi tehnologia de prepararea a băuturilor alcoolice de la bunicul său ori din alte cărţi mai vechi, astfel că tot procesul pe care-l urmează este pus în culegerea „Ţuica şi Rachiurile Naturale". „Am făcut rost de reţete şi metode de preparare a palincii de la bunicul meu, dar şi de alţi specialişti. Toate acestea le-am pus într-o culegere", afirmă Alexandru Tătar, de 66 de ani.

Cum se prepară ţuica de gutui

Ideea preparării acestui produs i-a venit lui nea Sandu într-un an când producţia de gutuii a fost foarte bună. „Când am văzut atâtea fructe m-am gândit că ar fi păcat să putrezească şi să nu le pot valorifica", ne-a spus producătorul. Procesul de preparare al palincii de gutui este unul aparte. „Fructele trebuiesc măcinate, astfel că se obţine făina de gutui. Imediat după măcinare, peste făina obţinută se toarnă în proporţie de 50 % apă caldă cu temperatura de 50-80 de grade Celsius. Produsul se lasă la macerat şi fermentat două luni în spaţii cu o temperatură de peste 15 grade Celsius", ne-a dezvălui Sandu.

Ocupându-se de atâta vreme cu fabricarea ţuicii, Sandu ştie chiar şi fără să guste dacă o ţuică merită cumpărată. „Când se scutură ţuica în sticlă mărgelele trebuie să dureze până zicem Tatăl Nostru, iar când este scuturată o sticlă pe jumătate plină, mărgelele trebuie să formeze harta României", este de părere Sandu de la Pericei.

Târgul Pălincarilor şi Festivalul Vinului, care au avut loc la sfârşit de săptămână în Parcul 1 Decembrie din Oradea, au adunat producătorii de băuturi bahice din tot judeţul şi nu numai. Printre aceştia s-a numărat şi Alexandru Tătar.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite