Proprietarii de pompe de căldură şi centrale electrice se simt discriminați. Printre ei, fostul fotbalist Mihai Neșu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bihorenii care își încălzesc locuinţele cu pompe de căldură şi centrale electrice, între care se numără şi fostul fotbalist Mihai Neşu, acuză Guvernul de discriminare.

Pompa de căldură este o investiție mare care se amortizează pe termen lung Foto: arhiva adevarul
Pompa de căldură este o investiție mare care se amortizează pe termen lung Foto: arhiva adevarul

Deși folosesc cea mai puțin poluantă sursă de energie, oamenii plătesc cele mai mari facturi, căci nu beneficiază de nicio protecţie din partea statului, după cum se arată într-o petiţie depusă la Prefectura Bihor şi semnată de peste 50 de persoane care îşi încălzesc locuinţele cu pompe de căldură, centrale electrice şi reţele electrice prin pardoseală, între care şi fostul fotbalist Mihai Neşu, care locuieşte în suburbia municipiului Oradea.

Discriminaţi

Potrivit OUG 119/2022 și OUG 134/2022, clienții casnici beneficiază de prețuri plafonate la energia electrică (0,68 lei/kWh pentru un consum lunar până la 100 kWh, respectiv 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100,01 și 255 kWh), precum și la lemne (400 lei/mc), iar persoanele care folosesc cel mai scump produs energetic, gazul, beneficiază de plafonarea tarifului indiferent de consumurile realizate.

Pe de altă parte, însă, cei care își încălzesc locuințele cu centrale electrice, reţele electrice prin pardoseală sau cu pompe de căldură, cea din urmă fiind considerată cea mai ecologică sursă de încălzire, consumă, în medie, 700 kWh pe lună, adică peste 8.400 kWh/an şi, deci, sunt obligaţi să achite facturi uriaşe.

Practic, „legislația încurajează componentele neecologice, generatoare de emisii de gaz cu efect de seră”, spun petiţionarii.

Cer modificări

Oamenii arată, totodată, că în momentul în care au investit în sistemele de încălzire pe energie electrică, nu au avut posibilitatea racordării la reţelele de gaz, întrucât acestea nu existau în zonele unde locuiesc. În plus, costurile cu pompe de căldură, centrale electrice sau rețele electrice prin pardoseală au fost mult mai mari decât cele pentru un branșament la gaz.

Ca atare, oamenii cer modificarea OUG 27/2022 astfel încât să beneficieze de subvenționarea prețului energiei electrice la prețul de 0,80 lei/kWh în lunile de iarnă, adică în perioada octombrie – aprilie, pentru această cantitate de electricitate. 

Petiţia - care există doar în format fizic, nu și online - a fost depusă la Prefectura Bihor pe data de 15 noiembrie a.c., va fi trimisă Guvernului și Ministerului Energiei. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite