Iohannis: Nu putem veni la infinit cu subvenții, trebuie să găsim soluții pentru a avea energie suficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României a afirmat, la sosirea la Consiliul de toamnă de la Bruxelles, că autoritățile române trebuie să vină cu soluții pentru a avea energie suficientă și la prețuri accesibile pentru populație și industrie.

Iohannis susține că autoritățile nu pot veni la infinit cu subvenții Foto: Presidency
Iohannis susține că autoritățile nu pot veni la infinit cu subvenții Foto: Presidency

”Avem de ieri, pe masă, o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim, aici, de un fel de plafonare a preţului la gaz, care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari” , a precizat președintele, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis susține că autoritățile nu pot veni „la infinit cu subvenții” și este necesară găsirea unei soluții pentru a avea suficientă energie, la un preț pe care populația și industriile să îl poată plăti.

”Avem, în același timp, un început de reglementare care decuplează piața gazului de piața electricității. Avem o propunere de achiziții solidare, o platformă de achiziție comună voluntară pentru gaz. Avem o propunere de achiziţii sulidare, o platformă de achiziţie comună, voluntară, pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre, pentru a atenua criza energiei. Însă, vreau asă spun foarte clar, acest lucru l-am spus şi adineauri, într-o întâlnire şi îl voi repeta şi în Consiliu, este nevoie să ne gândim ce facem în viitor. Nu putem veni la infinit cu subvenţii, cu măsuri extraordinare, trebuie să găsim soluţii pentru a avea energie suficientă disponibilă şi la preţuri pe care populaţia şi industria le poate plăti”, a arătat preşedintele.

Președintele a explicat că acest lucru înseamnă „diversificare, energie verde și resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră și o interconectare mult mai bună între statele membre”.

„Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, și asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum. Toate aceste lucruri vi le spun fiindcă le voi repeta și în Consiliu”, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis participă, în perioada 20-21 octombrie 2022, la reuniunea Consiliului European, care se desfășoară la Bruxelles. Printre temele dezbătute de liderii europeni se numără situația din domeniul energiei, evoluția războiului din Ucraina și modalitățile de consolidare a rezilienței infrastructurii rutiere critice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite