PORTRET / Adrian Hule creşte găini campioane, uriaşe, originare din China și India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ori campion, cu găini originare din China și India, orădeanul știe cum să le crească astfel încât acestea să fie foarte mari și să aibă carne cu aromă specială. A crescut la ţară, la Cordău. Adrian Hule s-a familiarizat de mic cu păsările şi cu animalele, astfel încât, ajuns la vârsta la care a trebuit să aleagă un liceu, s-a îndreptat către unul cu profil veterinar.

Profil:

Născut. 30 martie 1972, Cordău
Studii. Liceul Agricol Salonta, profil veterinar
Familie. Căsătorit, patru copii

După exemplul părinţilor, mulţi ani a crescut în curtea sa găini obişnuite. „Între anii 1994 şi 2006 am experimentat, din curiozitate. Am încrucişat puicuţe de carne, din rasa Cornish, cu cocoşi Brahma şi au rezultat găini foarte mari. Le-am îmbunătăţit astfel structura osoasă şi le-am crescut greutatea. În plus, s-a prelungit mult şi perioada de ouat”, explică orădeanul. A renunţat însă la experimente, pentru a se dedica raselor pure, cu care a ajuns să fie campion de trei ori consecutiv.

Pe primul loc

Adrian spune că este crescător de găini de ameliorare. A reuşit să obţină titlul de campion cu găini din rasele Cochinchina şi Brahma, aduse în Europa în secolul XIX, din China şi din India. Din anul 2007 este membru al Asociaţiei Nufărul Oradea, a crescătorilor de păsări şi animale mici.
„În 2008, 2009 şi 2010 am luat titlul de campion, pentru Cochinchina şi Brahma. Tot anul acesta am luat un premiu special, cu titlul Excepţional, o găină de-a mea obţinând 98 din cele 100 de puncte posibile”, spune Adrian Hule.  Anul acesta, în luna decembrie, va participa la concursul naţional care va avea loc la Oradea, la Arena Antonio Alexe.

Adrian îşi aminteşte cu plăcere de primul său loc de muncă, la Palota, unde a lucrat ca veterinar. Ulterior, a muncit ca gestionar la un depozit de materiale de construcţii, după care a a absolvit un curs de pompier servant la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana. În prezent este angajat la o pensiune din Băile 1 Mai.

Întrebări şi răspunsuri

Câţi bani ai investit în găini?
Creşterea păsărilor este o pasiune în care trebuie să investeşti, dar una care are rentabilitate. Exemplarele bune pot costa şi 100 de euro. Cel mai mult cheltuiesc pe medicamente şi vaccinuri.
Există rivalitate între crescători?
Doar în privinţa calităţii păsărilor, nu şi pe plan personal. Chiar ne ajutăm între noi. Eu am avut norocul să mă sprijine Daniel Dosa, din Timişoara, care creşte Cochinchina din anul 1987.
Cum te-ai descrie?
Sunt un perfecţionist. Încerc mereu să fac lucrurile cât mai bine, pe toate planurile.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite