Patronul Imperiului Unicarm, trimis în judecată alături de primarul oraşului Beiuş. Mită de 59.000 de lei pentru construirea ilegală a unui magazin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Lucut, patronul Unicar si Adrian Domocos, primarul orasului Beius au fost trimis in judecata de procurorii DNA Oradea
Vasile Lucut, patronul Unicar si Adrian Domocos, primarul orasului Beius au fost trimis in judecata de procurorii DNA Oradea

Vasile Lucuţ, patronul Unicarm şi Adrian Domocoş, primarul Beiuşului au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea. În timp ce Lucuţ este acuzat de dare de mită, Domocoş este acuzat că a primit mită pentru a fi de acord cu construirea magazinului Unicarm din Beiuş. Procurorii au pus sechestru asupra bunurilor imobile şi mobile ce-i aparţin primarului Domocoş.

Un nou dosar pe numele primarului Adrian Domocoş, aflat în arest preventiv. El este acuzat de către procurorii DNA Oradea de luare de mită, în formă continuată (4 acte materiale), spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale), abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi  conflict de interese, în formă continuată în peste 130 de acte materiale.

Dare de mită

De cealaltă parte, Vasile Lucuţ, patronul societăţii Unicarm este acuzat de dare de mită, în formă continuată (4 acte materiale) şi complicitate la spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale).

Procurorii DNA Oradea au reţinut şi în sarcina S.C. Unicarm S.R.L., săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, în formă continuată (4 acte materiale) şi complicitate la spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale).

În acelaşi dosar este anchetat şi Ioan Uşvat, şef al compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei municipiului Beiuş, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Episcopul Virgil Bercea, acuzat de dare de mită şi abuz în serviciu. Procurorii DNA Oradea îl trimit în boxa acuzaţilor

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Oradea, în perioada 14.10.2010 – 26.04.2012, primarul Adrian Domocoş a pretins şi a primit 59.000 lei de la Vasile Lucuţ şi societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să elibereze în mod ilegal o autorizaţie de construire, având ca obiect construirea unui magazin universal în municipiul Beiuş, să confere un regim preferenţial în soluţionarea cererilor ulterioare şi să susţină interesele societăţii comerciale

În aceeaşi perioadă, primarul municipiului Beiuş, cu ajutorul lui Lucuţ şi prin intermediul firmei administrate de acesta, a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 59.000 lei, primită cu titlu de mită, prin încheierea unor contracte de sponsorizare între S.C. Unicarm S.R.L. şi Asociaţia „Fortuna” Beiuş, al cărei preşedinte este şi în prezent Domocoş.

Ajutor de la şeful compartimentului de Urbanism

În perioada octombrie – noiembrie 2010, Domocoş şi Ioan Uşvat, în calitate de şef al compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei municipiului Beiuş, deşi cunoşteau faptul că societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., nu deţinea autorizaţie de construire pentru magazinul situat în oraş, prin nerespectarea atribuţiilor de serviciu, nu au luat măsurile necesare pentru sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate decât, după ce Primăria Beiuş a fost somată în acest sens de către Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bihor.

“După această somaţie, la data de 12 noiembrie 2010, inculpaţii au emis ilegal autorizaţia de construire având ca obiect construirea imobilului, deşi nu exista acordul de mediu şi acordul proprietarilor vecini afectaţi, cauzând o vătămare a intereselor legale unei persoane fizice şi obţinând un avantaj pentru societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., constând în posibilitatea de a continua nestingherit edificarea construcţiei”, se arată în comunicatul DNA.

În luna noiembrie 2010, primarul Domocoş a acceptat ca pe o suprafaţă de 470 mp din domeniul public al municipiului Beiuş să fie construită o parcare necesară funcţionării magazinului aparţinând societăţii comerciale S.C. Unicarm S.R.L., fără să fi fost încheiat vreun contract de concesiune sau închiriere şi fără plată, cauzând un prejudiciu bugetului local al municipiului Beiuş, în cuantum de 84.600 lei (până în prezent) şi obţinând un avantaj pentru societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., constând în neachitarea redevenţei sau a chiriei.

Adrian Domocoş, primarul oraşului Beiuş a ajuns, din nou, după gratii

Primar şi preşedinte de ONG

În perioada martie 2009 – decembrie 2012, Adrian Domocoş, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Fortuna” Beiuş, a obţinut cu titlu de sponsorizare, de la mai multe societăţi comerciale, sume de bani şi mobilier în valoare totală de 105.011,79 lei .

“După efectuarea sponsorizărilor de către societăţile comerciale respective, inculpatul Domocoş Adrian Nicolae, în calitate de primar al municipiului Beiuş, a efectuat următoarele activităţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu:  a emis în favoarea unei firme din municipiul Beiuş, un certificat de urbanism şi două autorizaţii de construire; a încheiat 2 contracte cu o societate comercială, a emis trei comenzi şi a aprobat ordonanţarea la plată a sumelor de bani facturate de către societatea respectivă; a aprobat ordonanţarea la plată a sumelor de bani facturate de o firmă; a emis mai multe autorizaţii de construire, a semnat mai multe contracte şi a dispus ordonanţarea la plată a facturilor emise de către o societate comercială, în valoare de peste 1.000.000 lei”, susţin procurorii DNA Oradea.

Totodată, a încheiat cu o societate comercială 4 contracte de furnizare, în valoare totală de 194.094,36 lei, a emis în favoarea aceleiaşi societăţi o autorizaţie de construire, a aprobat în mai multe rânduri, ordonanţarea la plată a sumelor facturate de aceasta şi a semnat procesul verbal de stingere a reciprocă a obligaţiilor de plată.

De asemenea, Domocoş a încheiat cu o societate comercială 4 contracte de lucrări, în valoare totală de 187.987,87 lei, a semnat mai multe acte adiţionale şi procese verbale pentru compensarea datoriilor, privind aceste contracte, a confirmat situaţia de lucrări pe luna mai 2009, pentru obiectivul de investiţii „canalizare menajeră sat Delani” şi a aprobat ordonanţarea la plată a sumelor de bani facturate de această societate comercială.

PNL-istul Adrian Domocoş, primarul Beiuşului, a fost arestat pentru 30 de zile. Administratorul Episcopiei a scăpat

Primarul Beiuşului emis pentru o firmă 2 autorizaţii de construire şi un certificat de urbanism, necesare construirii unui magazin în oraş, a încheiat cu o societate comercială 2 contracte de executare de lucrări, un contract în valoare de 13.711.880 lei (fără TVA), a confirmat mai multe devize de lucrări şi centralizatoarele privind lucrările executate de firma respectivă, a ordonanţat plata unor sume de bani facturate de această societate şi a emis în favoarea acesteia 2 certificate de urbanism, 2 autorizaţii de construire şi o autorizaţie de desfiinţare.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatului Domocoş Adrian Nicolae.

Mai puteti citi:

Primarul Beiuşului şi omul cu bani de la Episcopia Greco-Catolică, reţinuţi de procurorii DNA. Mită pentru un imobil al Bisericii

Percheziţii la Primăria Beiuş. Procurorii DNA Oradea au descins în locuinţele primarului şi ale unor angajaţi, după ce au sigilat mai multe birouri

Acuzaţii grave aduse primarului oraşului Beiuş, Adrian Domocoş

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite