Universitatea care păstrează tradiţiile valoroase ale învăţământului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul principal al  Univeristăţii „Aurel Vlaicu”
Sediul principal al  Univeristăţii „Aurel Vlaicu”

Judeţul Arad are o singură universitate de stat. Este vorba despre Universitatea „Aurel Vlaicu”. În  anul 1972, s-a înfiinţat Institutul de subingineri, instituţie de tip universitar pe care s-a dezvoltat ulterior actuala Universitate „Aurel Vlaicu”. În prezent la universitatea arădeană  funcţionează nouă facultăţi.

Evenimentele din decembrie 1989 au însemnat pentru locuitorii Aradului şi exprimarea unor noi speranţe în plan academic. După petiţii, mitinguri, admirabile strădanii, glasul arădenilor s-a făcut auzit. Prin Hotărârea Guvernului nr. 567 din 18 mai 1990 se stipula înfiinţarea Institutului de învăţământ superior la Arad, pe structura Institutului de Subingineri.
 

Denumirea Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, atribuita prin O.M. 4894/1991,  desemnează instituţia de învăţământ superior de stat, cu sediul în municipiul Arad, Bulevardul Revoluţiei nr. 77, România, şi este o marcă înregistrată. Pe lângă denumire, marca mai cuprinde şi un însemn grafic, care include fundalul unui scut, ce simbolizează însemnele unui oraş medieval pe care sunt înscrise literele UAV Arad.
 

Conducerea Uiversităţii spune că această păstrează tradiţiile valoroase ale învăţământului românesc, dar în acelaşi timp se aliniază la cerinţele şi standardele calitative ale ţărilor europene dezvoltate, asa cum au fost trasate prin Declaraţia de la Bologna (iunie 1999) şi discutate la Conferinţa de la Berlin (2003) şi Bergen (2005). „Universitatea «Aurel Vlaicu» reprezintă o instituţie cu o misiune asumată pe educaţie şi cercetare ştiinţifică, în spiritul idealului european al unei societăţi, centrată pe cunoaştere, o universitate a mileniului al treilea. Acest imperativ constituie  pentru mine, un argument în exercitarea funcţiei de rector, respectiv a unui management întemeiat pe echipă, astfel încât împreună, conducerile celor nouă facultăţi, toate cadrele didactice, să imprimăm vieţii academice dinamism şi standarde de calitate conforme cerinţelor socio-economice şi culturale actuale. Totodată, afirmăm ca scop esenţial calitatea, obiectiv la a cărui finalitate concluzează, deopotrivă dascălii şi studenţii din cele trei tipuri de programe prevăzute în Programul Bologna. Considerăm că împreună avem şanse de success în menţinerea calităţii în mediul concurenţial de astăzi”, a declarat rrector, prof.univ.dr.ec. Ramona Lile.


 

univeristate arad

În urma aderării la Procesul Bologna învăţământul superior românesc este structurat pe 3 cicluri succesive.
   

În cadrul UAV funcţionează toate cele 3 cicluri

În prezent la Universitatea „Aurel Vlaicu”  functionează 9 facultăţi, care cuprind, dupa caz:
Ciclul I: Studii universitare de LICENŢĂ (38 de programe)
Ciclul II: Studii universitare de MASTERAT (29 programe)
Ciclul III: Studii universitare de DOCTORAT (2 domenii).
1. Facultatea de Design

2. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

3. Facultatea de Inginerie

4. Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului

5. Facultatea de Ştiinte Economice

6. Facultatea de Ştiinte Umaniste si Sociale

7. Facultatea de Ştiinte Exacte

8. Facultatea de Stiinte ale Educatiei, Psihologie si Asistenta Sociala

9. Facultatea de Teologie

Vă mai recomandăm: Studenţii de la o universitate americană învaţă despre tulburări psihice urmărind serialul de comedie „Seinfeld”

Universitatea Ecologică din Bucureşti, prima instituţie particulară de învăţământ superior din România şi singura universitate cu profil ecologic

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite